Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe i szybkie lody (z twarogu i owoców)

Zdrowe i szybkie lody (z twarogu i owoców)

Niezwykle prosty, zdrowy i orzeźwiający przepis, który wymaga tylko dwóch podstawowych składników. Resztę możesz dodać według własnego uznania. Zdrowe i szybkie lody z twarogu i owocówniskokaloryczne, niskotłuszczowe, bogate w białko i takie puszyste! Pokochasz je w ciepłe letnie dni, bo szybko Cię ochłodzą i mają doskonałą kremową konsystencję, a także słodki smak (bez dodatku cukru). Jeśli spróbujesz tych lekkich lodów z twarogu i owoców, to na pewno na stałe wejdą do Twojego jadłospisu.

Wystarczy tylko blender i kilka minut. Do przygotowania lekkich lodów możesz użyć blendera ręcznego lub robota kuchennego (polecam ten) . Przygotujesz lody w kilka sekund po prostu blendując dwa składniki. Możesz wybrać dowolne owoce, jeśli więc masz jakieś w zamrażarce i nie wiesz, co z nimi zrobić, spróbuj przygotować domowe lody.

Aby ten dietetyczny deser był jeszcze bardziej pożywny i smaczny, możesz również dodać swoje ulubione dodatki. Może to być kokos, orzechy, nasiona chia, cynamon, ulubione białko w proszku, masło orzechowe, a nawet zmiksowane płatki owsiane, aby dodać trochę błonnika i sprawić, że lody będą bardziej sycące. Wybór należy do Ciebie, więc szybko udaj się do kuchni i zacznij eksperymentować :)

Składniki

  • 250 g miękkiego twarogu (lub niskotłuszczowego serka śmietankowego)
  • 250 g mrożonych owoców (np. malin, owoców leśnych, jagód, mango...)
  • Opcjonalnie:
  • 2 łyżki mielonych płatków owsianych (polecam te)
  • 1 miarka białka (polecam ten)
  • szczypta cynamonu
  • miód
  • orzechy (polecam te)
  • nasiona chia (polecam te)
  • masło orzechowe (polecam to)

Przygotowanie

  1. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj twaróg z mrożonymi owocami.
  2. Następnie możesz dodać pozostałe składniki według własnych upodobań i ponownie zmiksować.
  3. Jak najszybciej podaj lody. Lepiej nie zamrażać ich na później.
Czas przygotowania5 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie123 Kcal
Węglowodany13 g
Błonnik4 g
Białko14 g
Tłuszcz1 g