Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Proste naleśniki białkowe (bezglutenowe)

Proste naleśniki białkowe (bezglutenowe)

Wyobraź sobie, że jedzenie naleśników nie musiałoby być grzechem. Naucz się, jak przygotować pyszne i proste naleśniki białkowe w zdrowej i smacznej formie. Ten fit naleśnik jest wspaniały i szybki w przygotowaniu, a do tego bezglutenowy, bezcukrowy i beztłuszczowy.

Fit naleśnik białkowy to prosty przepis, do którego potrzebujesz zaledwie 3 składników. Dzięki niemu bez żadnych wyrzutów sumienia wyeliminujesz swoją ochotę na słodką przekąskę. Ponieważ do jego przygotowania użyjemy białka, będzie dość sycący i prawdopodobnie do zaspokojenia głodu wystarczy Ci już jedna porcja. Smak i konsystencja naleśnika zależą od użytej odżywki białkowej — w niektórych przypadkach może być nieco bardziej suchy. Polecam wtedy podać go z jogurtem, syropem klonowym lub sosem owocowym.

Swojego naleśnika możesz udekorować zgodnie ze swoim smakiem i wyobraźnią. Nadadzą się do tego na przykład owoce, jogurt, twarożek, masło orzechowe, sos owocowy, ziarna kakaowca lub syrop klonowy. Mój przepis na proste naleśniki białkowe przypomina sprawdzoną naleśnikową klasykę, która w dodatku jest pełna białka. Ten przepis ucieszy Cię także niską zawartością węglowodanów i kalorii, dzięki czemu ten białkowy naleśnik świetnie sprawdzi się także jako przekąska po treningu.

Moja rada: Jeśli używasz do pieczenia białka w proszku, pamiętaj o tym, żeby zamiast izolatu wykorzystać koncentrat białkowy lub mieszankę obu tych produktów. Im czystsze białko, tym bardziej suchy będzie Twój wypiek.

Składniki

  • 1 miarka (30g) białka w proszku (polecam ten)
  • 1 jajko
  • 50ml wody lub mleka

Przygotowanie

  1. W blenderze, shakerze lub ręcznie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki tak, żeby pozbyć się grudek.
  2. Rozgrzej patelnię.
  3. Jeśli używasz dobrej, teflonowej patelni, nie musisz natłuszczać jej olejem.
  4. Przelej mieszankę na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki z każdej strony po 2 minuty na średnim ogniu, aż zrobią się lekko brązowe.
  5. Połóż na gotowego naleśnika świeże owoce, jogurt, twaróg, masło orzechowe, ziarna kakaowca lub syrop klonowy.
  6. Smak i konsystencja naleśnika mogą się różnić w zależności od rodzaju białka w proszku, którego użyjesz. W niektórych przypadkach może być bardziej suchy, wtedy najlepiej podawać go z jogurtem, syropem klonowym lub musem owocowym.
Czas przygotowania5 minut
Porcje1 porcja
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie163 Kcal
Węglowodany3 g
Błonnik1 g
Białko24 g
Tłuszcz6 g