Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Białkowe knedle twarogowe

Białkowe knedle twarogowe

Masz ochotę na coś nowego? A może by tak przygotować knedle bez ugniatania ciasta z pszennej mąki? Wypróbuj te fantastyczne, bezcukrowe, białkowe knedle twarogowe i przygotuj je w ramach prostej nagrody za wieczorny bieg.

Twaróg jest lekkostrawny, więc możesz bez obaw zajadać się nim nawet wieczorem. Zawiera wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, w szczególności wapń, potas, magnez i inne drogocenne minerały. W dodatku dobrze zaspokaja głód i zapewnia Twojemu ciału cenne białko.

Ten przepis na fit knedle twarogowe jest prosty i szybki, i chociaż do jego wykonania potrzebujesz minimalnej ilości składników, stworzysz z nich zdrowy przysmak. Do knedli dodamy białko w proszku, które w połączeniu z twarogiem szybko zaspokoi Twój apetyt i nasyci Cię na dłuższy czas. Polecam wykorzystanie odżywki waniliowej, najlepiej słodzonej stewią. 1 porcja tego przysmaku zawiera aż do 64g białka. Można go przygotować całkowicie bez glutenu, wykorzystując mąkę owsianą lub z ciecierzycy. Żeby zrobić mąkę owsianą, wystarczy drobno zmielić płatki owsiane.

Te wspaniałe knedle białkowe z twarogu z sosem truskawkowym z pewnością wzbogacą Twój fit jadłospis. Jeśli nie masz pod ręką białka w proszku, nie martw się, bez niego też uda Ci się przygotować knedle — zastąp go dwiema łyżkami mąki z ciecierzycy, owsianej, pełnoziarnistej lub z otrębów. Bon appetite!

Składniki

  • 250g twarogu
  • 1 jajko
  • 20g białka w proszku (najlepiej z naturalnym aromatem, słodzone stewią) (polecam ten)
  • 3-5 łyżek mąki owsianej (lub z ciecierzycy, pełnoziarnistej, orkiszowej) (polecam te)
  • 150g truskawek (lub innych owoców)

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj dokładnie twaróg z białkiem w proszku, mąką i jajkiem.
  2. Wmieszaj 3 łyżki mąki (możesz dodać więcej, jeśli trzeba).
  3. Używając łyżki, uformuj z masy kulki i wrzuć je ostrożnie do gotującej się wody.
  4. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj przez kolejne 2 minuty.
  5. Kiedy będą ugotowane, odcedź je i podaj z rozgniecionymi truskawkami lub innymi owocami.
Czas przygotowania15 minut
Porcje1 porcja
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie440 Kcal
Węglowodany27 g
Błonnik4 g
Białko64 g
Tłuszcz8 g