
Białkowe knedle twarogowe
Masz ochotę na coś nowego? A może by tak przygotować knedle bez ugniatania ciasta z pszennej mąki? Wypróbuj te fantastyczne, bezcukrowe, białkowe knedle twarogowe i przygotuj je w ramach prostej nagrody za wieczorny bieg.
Twaróg jest lekkostrawny, więc możesz bez obaw zajadać się nim nawet wieczorem. Zawiera wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, w szczególności wapń, potas, magnez i inne drogocenne minerały. W dodatku dobrze zaspokaja głód i zapewnia Twojemu ciału cenne białko.
Ten przepis na fit knedle twarogowe jest prosty i szybki, i chociaż do jego wykonania potrzebujesz minimalnej ilości składników, stworzysz z nich zdrowy przysmak. Do knedli dodamy białko w proszku, które w połączeniu z twarogiem szybko zaspokoi Twój apetyt i nasyci Cię na dłuższy czas. Polecam wykorzystanie odżywki waniliowej, najlepiej słodzonej stewią. 1 porcja tego przysmaku zawiera aż do 64g białka. Można go przygotować całkowicie bez glutenu, wykorzystując mąkę owsianą lub z ciecierzycy. Żeby zrobić mąkę owsianą, wystarczy drobno zmielić płatki owsiane.
Te wspaniałe knedle białkowe z twarogu z sosem truskawkowym z pewnością wzbogacą Twój fit jadłospis. Jeśli nie masz pod ręką białka w proszku, nie martw się, bez niego też uda Ci się przygotować knedle — zastąp go dwiema łyżkami mąki z ciecierzycy, owsianej, pełnoziarnistej lub z otrębów. Bon appetite!
Składniki
- 250g twarogu
- 1 jajko
- 20g białka w proszku (najlepiej z naturalnym aromatem, słodzone stewią) (polecam ten)
- 3-5 łyżek mąki owsianej (lub z ciecierzycy, pełnoziarnistej, orkiszowej) (polecam te)
- 150g truskawek (lub innych owoców)
Przygotowanie
- W misce wymieszaj dokładnie twaróg z białkiem w proszku, mąką i jajkiem.
- Wmieszaj 3 łyżki mąki (możesz dodać więcej, jeśli trzeba).
- Używając łyżki, uformuj z masy kulki i wrzuć je ostrożnie do gotującej się wody.
- Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj przez kolejne 2 minuty.
- Kiedy będą ugotowane, odcedź je i podaj z rozgniecionymi truskawkami lub innymi owocami.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 1 porcja |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 440 Kcal | |
Węglowodany | 27 g | |
Błonnik | 4 g | |
Białko | 64 g | |
Tłuszcz | 8 g |