Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Proste pączki pieczone owsiane

Proste pączki pieczone owsiane

Proste zdrowe pączki pieczone owsiane ze szczyptą cynamonu. Możesz przygotować je bez cukru, po prostu zamień miód na daktyle. Podaruj sobie te zdrowe pączki na śniadanie, obiad lub jako wolną od poczucia winy przekąskę - każdy ma tylko 114 kalorii! Co więcej, te zdrowe pączki nie zawierają oleju, jajek i mogą być wegańskie. Kto im się oprze? ;)

Jeżeli nie masz formy do pączków, możesz na przykład upiec z tego przepisu muffiny. Te pączki owsiane są słodzone jedynie miodem lub daktylami, a jeden pączek ma tylko 2 g tłuszczu. Nic dziwnego, że te pączki owsiane są niskokaloryczne i, dzięki użytym składnikom, o wiele bardziej lekkostrawne niż sklepowe pączki. Ponieważ są pieczone, nie potrzebujesz w ogóle oleju. Jeśli jednak nie masz silikonowej formy, to dobrze jest wysmarować foremkę olejem kokosowym. Polecam użycie drobno zmielonych płatków owsianych (prawie na mąkę) zamiast mąki owsianej, ponieważ dzięki temu będą one smaczniejsze i bardziej puszyste.

Jeżeli chcesz posłodzić pączki za pomocą daktyli, namocz je w wodzie na co najmniej 30 minut przed przygotowaniem ciasta, aby zdążyły zmięknąć i łatwo się miksowały. Te zdrowe i dietetyczne pączki owsiane będą gotowe w pół godziny. Posmaruj je ulubionym lukrem lub posyp przesianą mąką kokosową (aby wyglądały, jak obsypane cukrem) i podaj je znajomym, współpracownikom, gościom lub dzieciom. Nikt nie domyśli się, jak zdrowe są. Ciesz się nimi na śniadanie lub deser, na pewno je pokochasz.

1 szklanka = 250 ml

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki drobno zmielonych płatków owsianych (prawie na mąkę) (polecam te)
  • 12 daktyli (lub 3 łyżki miodu)
  • 1/2 szklanki dowolnego mleka (125 ml)
  • 1 łyżka skrobi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Wskazówka: Jeżeli używasz daktyli zamiast miodu, namocz je w wodzie przez co najmniej 30 minut, a następnie zmiksuj na gładką pastę.
  2. Po pierwsze, wymieszaj suche składniki, a potem dodaj do nich resztę składników.
  3. Porcje ciasta włóż do silikonowej formy na pączki. Jeżeli używasz formy, która nie jest z silikonu, wysmaruj ją najpierw olejem kokosowym.
  4. Piecz pączki przez 15-18 minut w 180 stopniach.
  5. Aby wyglądały, jak posypane cukrem, posyp gotowe pączki mąką kokosową lub użyj lukru, który lubisz.
  6. Pączki można również podawać z domowym dżemem wysokiej jakości.
Czas przygotowania25 minut
Porcje6 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie114 Kcal
Węglowodany21 g
Błonnik2 g
Białko3 g
Tłuszcz2 g