Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowy placek socca z ciecierzycy

Zdrowy placek socca z ciecierzycy

Na francuskich ulicach zapach placka z ciecierzycy (znanego także jako socca) unosi się na każdym rogu. Zainspiruj się południową Francją i też wypełnij swoje mieszkanie zapachem całkowicie bezglutenowej, świeżo upieczonej socci z ciecierzycy.

Socca z ciecierzycy to dość wszechstronne danie. Możesz przygotować je w formie placka na patelni lub, wzorując się na moim przepisie, wypiec je w piekarniku w formie obiadowego ciasta z ciecierzycy. Potrzebna Ci będzie jedynie mąka z ciecierzycy, woda, oliwa, sól i pieprz.

Ciecierzyca to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, którą można jeść w każdym wieku. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika korzystnie wpływa na Twoje zdrowie, a w dodatku nadaje się dla osób chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Korzyści zdrowotne ciecierzycy doceniają także kobiety w ciąży. W przeciwieństwie do innych roślin strączkowych ciecierzyca nie powoduje wzdęć, jest sycąca i wspomaga Twoje wysiłki na diecie.

Zdrowa socca z ciecierzycy to świetny zamiennik pieczywa, który przygotujesz naprawdę szybko i prosto. Ciesz się tym pysznym, bezglutenowym, cienkim plackiem chlebowym z mąki z ciecierzycy, ze smakowicie chrupiącymi brzegami i delikatnym środkiem. Możesz ją przygotować na wiele sposobów i podawać np. z pastą z tuńczyka, serkiem wiejskim, hummusem lub sałatką. Ta socca smakuje lekko i wspaniale!

Składniki

  • 1 ¼ szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej (polecam tę)
  • ⅕ łyżeczki czerwonej papryki mielonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (polecam tę)
  • oliwki, suszone pomidory (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, wodę i sól.
  2. Możesz dodać drobno pokrojone oliwki lub suszone pomidory.
  3. Wysmaruj formę do pieczenia lub inne naczynie 2 łyżkami oliwy z oliwek i włóż na 2 minuty do rozgrzanego wcześniej do 250 stopni piekarnika.
  4. Ostrożnie wyjmij formę z piekarnika i wlej do niej przygotowane wcześniej ciasto.
  5. Piecz w temperaturze 205 stopni przez 30 minut.
  6. Kiedy będzie gotowa, potnij soccę na trójkątne kawałki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Czas przygotowania35 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie98 Kcal
Węglowodany8 g
Błonnik3 g
Białko4 g
Tłuszcz5 g