Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowy chlebek bananowy (bezcukrowy i beztłuszczowy)

Zdrowy chlebek bananowy (bezcukrowy i beztłuszczowy)

Przygotuj na śniadanie ten wspaniały, gładki, a przede wszystkim zdrowy chlebek bananowy bez dodatkowego cukru i tłuszczu. Ten domowy chlebek bananowy jest bogaty w białko i błonnik, a także zawiera mniej kalorii i minimalną ilość tłuszczu w porcji (zaledwie 2g).

Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego główne składniki to mąka pełnoziarnista, białko w proszku i, oczywiście, banany. Możesz go przygotować w jednej misce, w zaledwie kilka minut. Zdecydowanie polecam ten przepis, jeśli to Twoja pierwsza okazja na spróbowanie chlebka bananowego i masz ochotę na jego zdrowszą, fit wersję o zwiększonej zawartości białka.

Jeśli chcesz, możesz przygotować ten chlebek także bez użycia białka w proszku, zastępując go mąką pełnoziarnistą. Na koniec polecam dodanie do ciasta żurawiny z drobno pokrojonymi orzechami albo nasion kakaowca lub kawałków ciemnej czekolady. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, do tego chlebka bananowego najlepiej wykorzystać przejrzałe banany.

Ten chlebek bananowy to idealne zdrowe śniadanie dla całej rodziny, które nasyci Cię w zaledwie kilku kawałkach. Możesz posmarować go dobrej jakości domowym dżemem lub masłem orzechowym, ale bez dodatków też smakuje wspaniale.

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ¼ szklanki (40g) białka w proszku – bezsmakowego lub o smaku wanilii lub czekolady (można zastąpić mąką) (polecam ten)
  • 3 dojrzałe banany
  • ⅔ szklanki mleka
  • 2 jaja (lub 2 łyżki siemienia lnianego wymieszanego z 6 łyżkami wody)
  • 1 łyżka octu (jeśli używasz jajek, możesz go pominąć)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli morskiej
  • żurawina, ziarna kakaowca, orzechy (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. W misce ugnieć banany widelcem i dodaj wszystkie mokre składniki.
  2. Dokładnie wymieszaj masę i dodaj pozostałe składniki.
  3. Przelej mieszankę do formy do pieczenia chleba (najlepiej silikonowej) i piecz w 180 stopniach przez 45-50 minut.
  4. Po upieczeniu pozostaw chleb do ostygnięcia, następnie pokrój i podawaj.
Czas przygotowania55 minut
Porcje10 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie138 Kcal
Węglowodany21 g
Błonnik4 g
Białko7 g
Tłuszcz2 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze