Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe muffinki jajeczne z tuńczykiem

Zdrowe muffinki jajeczne z tuńczykiem

Przepis na proste, sycące i zdrowe muffinki jajeczne z tuńczykiem, które smakują po prostu wspaniale.

Każdy od czasu do czasu ma ochotę na słynne muffinki. Nie wszyscy jednak lubią słodycze, więc ten przepis na zdrowe muffinki jajeczne z tuńczykiem zadowoli także miłośników dań obiadowych.

Uwielbiam tuńczyka w różnych wersjach, ponieważ to soczysta i zdrowa ryba. Zawiera białko i kwasy tłuszczowe omega-3, a także świetnie wzbogaca potrawy i dodaje im smaku. W połączeniu z jajkiem to prawdziwy przysmak. W dodatku dodałam do tych muffinek niezastąpione źródło żelaza, czyli szpinak, który nadaje temu daniu zdrowy kolor, a Tobie dostarcza potrzebną energię.

Jeśli szukasz szybkiego przepisu na zdrowe śniadanie lub obiad z jajkami o wysokiej zawartości białka, wypróbuj te bezglutenowe fit muffinki jajeczne z tuńczykiem, które z pewnością Ci posmakują. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie 4 szerokodostępnych produktów. Te zdrowe obiadowe muffinki są nawet niskowęglowodanowe i niskokaloryczne, ponieważ każda z nich zawiera jedynie 48 kcal i 1g węglowodanów — brzmi dobrze, prawda?

Ten przepis jest naprawdę prosty, a jednocześnie może zapewnić Ci długotrwałe poczucie sytości. Świetnie sprawdza się jako obiad lub popołudniowa przekąska, którą możesz zabrać ze sobą do pracy, żeby z łatwością zaspokoić swój apetyt tymi muffinkami z tuńczykiem i nie musieć spieszyć się do domu.

Składniki

  • 120g tuńczyka w wodzie
  • 2 jajka
  • 4 łyżki serka wiejskiego
  • garść szpinaku
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta soli morskiej (polecam tę)
  • tarty ser (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Wymieszaj w misce tuńczyka z twarożkiem, jajkami, świeżym szpinakiem i przyprawami.
  2. Dla jeszcze lepszego smaku możesz dodać trochę tartego sera.
  3. Przełóż masę w foremki do muffinek (najlepiej silikonowe) i piecz w 200 stopniach przez 30 do 35 minut, aż się lekko zazłocą.
Czas przygotowania40 minut
Porcje6 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie48 Kcal
Węglowodany1 g
Błonnik0 g
Białko8 g
Tłuszcz2 g