
Zdrowe muffinki jajeczne z tuńczykiem
Przepis na proste, sycące i zdrowe muffinki jajeczne z tuńczykiem, które smakują po prostu wspaniale.
Każdy od czasu do czasu ma ochotę na słynne muffinki. Nie wszyscy jednak lubią słodycze, więc ten przepis na zdrowe muffinki jajeczne z tuńczykiem zadowoli także miłośników dań obiadowych.
Uwielbiam tuńczyka w różnych wersjach, ponieważ to soczysta i zdrowa ryba. Zawiera białko i kwasy tłuszczowe omega-3, a także świetnie wzbogaca potrawy i dodaje im smaku. W połączeniu z jajkiem to prawdziwy przysmak. W dodatku dodałam do tych muffinek niezastąpione źródło żelaza, czyli szpinak, który nadaje temu daniu zdrowy kolor, a Tobie dostarcza potrzebną energię.
Jeśli szukasz szybkiego przepisu na zdrowe śniadanie lub obiad z jajkami o wysokiej zawartości białka, wypróbuj te bezglutenowe fit muffinki jajeczne z tuńczykiem, które z pewnością Ci posmakują. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie 4 szerokodostępnych produktów. Te zdrowe obiadowe muffinki są nawet niskowęglowodanowe i niskokaloryczne, ponieważ każda z nich zawiera jedynie 48 kcal i 1g węglowodanów — brzmi dobrze, prawda?
Ten przepis jest naprawdę prosty, a jednocześnie może zapewnić Ci długotrwałe poczucie sytości. Świetnie sprawdza się jako obiad lub popołudniowa przekąska, którą możesz zabrać ze sobą do pracy, żeby z łatwością zaspokoić swój apetyt tymi muffinkami z tuńczykiem i nie musieć spieszyć się do domu.
Składniki
- 120g tuńczyka w wodzie
- 2 jajka
- 4 łyżki serka wiejskiego
- garść szpinaku
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- szczypta soli morskiej (polecam tę)
- tarty ser (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Wymieszaj w misce tuńczyka z twarożkiem, jajkami, świeżym szpinakiem i przyprawami.
- Dla jeszcze lepszego smaku możesz dodać trochę tartego sera.
- Przełóż masę w foremki do muffinek (najlepiej silikonowe) i piecz w 200 stopniach przez 30 do 35 minut, aż się lekko zazłocą.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 6 porcji |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 48 Kcal | |
Węglowodany | 1 g | |
Błonnik | 0 g | |
Białko | 8 g | |
Tłuszcz | 2 g |