Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe kotleciki z soczewicy

Zdrowe kotleciki z soczewicy

Dodaj nutę indyjskiej egzotyki do klasycznych kotlecików. Tym razem przygotuj je z czerwonej soczewicy i wypróbuj przepis na smaczne i zdrowe kotleciki z soczewicy, które świetnie sprawdzą się jako dodatek lub danie główne.

Pożywne kotleciki z soczewicy to interesujący i szybki w przygotowaniu domowy przepis. Czerwona soczewica jest bogata w białko, błonnik i zdrowe składniki odżywcze, a w dodatku ma delikatny smak i można ją bardzo szybko przygotować. To jedna z tych roślin strączkowych, które smakują także dzieciom i świetnie sprawdzają się na dietach oraz podczas odchudzania. W dodatku zawiera mnóstwo żelaza, dzięki czemu pomaga chronić Cię przed depresją i smutkiem.

Te bezmączne kotleciki będą się razem trzymać dzięki płatkom owsianym, które są naturalnie bezglutenowe i pełne witamin, minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Płatki owsiane zawierają także dużą ilość witaminy B i zapewniają Twojemu organizmowi mnóstwo żelaza, więc ten przepis da Ci siłę Popeye'a. Serek wiejski wzbogaci to danie o zdrowe białko.

Kotleciki z soczewicy są bogate w białko i błonnik, wspomagające Twoje trawienie. To bardzo lekkie, delikatne, świeże i oczywiście pyszne danie. Ponieważ te kotleciki są przygotowywane na patelni, będą wyśmienicie kruche na zewnątrz i miękkie w środku.

Składniki

  • 1 szklanka suchej czerwonej ciecierzycy
  • 2 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mniejsza cebula
  • 50g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych (polecam te)
  • sól morska (polecam tę)
  • mielony pieprz
  • ½ łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)

Przygotowanie

  1. Opłucz ziarna soczewicy i ugotuj je we wrzącej wodzie, aż zmiękną (około 20 minut).
  2. W blenderze wymieszaj ugotowaną soczewicę z pozostałymi składnikami, oprócz oleju.
  3. Umieść przygotowaną masę w lodówce na 5 do 10 minut.
  4. Zrób z ciasta małe kotleciki (niezbyt grube), połóż je na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym olejem kokosowym i smaż z każdej strony, aż się zazłocą.
  5. Podawaj kotleciki na ciepło z sałatą, szpinakiem lub mięsem i serem.
Czas przygotowania40 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie262 Kcal
Węglowodany18 g
Błonnik9 g
Białko19 g
Tłuszcz10 g