
Zdrowe kotleciki z soczewicy
Dodaj nutę indyjskiej egzotyki do klasycznych kotlecików. Tym razem przygotuj je z czerwonej soczewicy i wypróbuj przepis na smaczne i zdrowe kotleciki z soczewicy, które świetnie sprawdzą się jako dodatek lub danie główne.
Pożywne kotleciki z soczewicy to interesujący i szybki w przygotowaniu domowy przepis. Czerwona soczewica jest bogata w białko, błonnik i zdrowe składniki odżywcze, a w dodatku ma delikatny smak i można ją bardzo szybko przygotować. To jedna z tych roślin strączkowych, które smakują także dzieciom i świetnie sprawdzają się na dietach oraz podczas odchudzania. W dodatku zawiera mnóstwo żelaza, dzięki czemu pomaga chronić Cię przed depresją i smutkiem.
Te bezmączne kotleciki będą się razem trzymać dzięki płatkom owsianym, które są naturalnie bezglutenowe i pełne witamin, minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Płatki owsiane zawierają także dużą ilość witaminy B i zapewniają Twojemu organizmowi mnóstwo żelaza, więc ten przepis da Ci siłę Popeye'a. Serek wiejski wzbogaci to danie o zdrowe białko.
Kotleciki z soczewicy są bogate w białko i błonnik, wspomagające Twoje trawienie. To bardzo lekkie, delikatne, świeże i oczywiście pyszne danie. Ponieważ te kotleciki są przygotowywane na patelni, będą wyśmienicie kruche na zewnątrz i miękkie w środku.
Składniki
- 1 szklanka suchej czerwonej ciecierzycy
- 2 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 mniejsza cebula
- 50g serka wiejskiego
- 1 jajko
- 2 łyżki płatków owsianych (polecam te)
- sól morska (polecam tę)
- mielony pieprz
- ½ łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
Przygotowanie
- Opłucz ziarna soczewicy i ugotuj je we wrzącej wodzie, aż zmiękną (około 20 minut).
- W blenderze wymieszaj ugotowaną soczewicę z pozostałymi składnikami, oprócz oleju.
- Umieść przygotowaną masę w lodówce na 5 do 10 minut.
- Zrób z ciasta małe kotleciki (niezbyt grube), połóż je na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym olejem kokosowym i smaż z każdej strony, aż się zazłocą.
- Podawaj kotleciki na ciepło z sałatą, szpinakiem lub mięsem i serem.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 262 Kcal | |
Węglowodany | 18 g | |
Błonnik | 9 g | |
Białko | 19 g | |
Tłuszcz | 10 g |