Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowa kanapka z tuńczykiem (bezglutenowa)

Zdrowa kanapka z tuńczykiem (bezglutenowa)

To jeden z moich ulubionych przepisów z tuńczykiem. Tuńczyk wykorzystany jest tutaj w cieście na kanapkę (lub inne pieczywo). Dzięki niemu możemy przygotować fit pieczywo z wysoką zawartością białka, które jest także całkowicie bezglutenowe.

Do tego przepisu potrzebujesz jedynie 3 podstawowych składników: tuńczyka, jajka i odrobiny mąki. Do wykończenia ciasta wystarczy Ci sól i pieprz. Ja wykorzystałam naturalnie bezglutenową mąkę z ciecierzycy, ale możesz przygotować tę kanapkę z podobnej ilości dowolnej mąki (np. pełnoziarnistej, owsianej, gryczanej, z groszku).

Uwielbiam wiele zdrowych pizz na cieście z warzyw lub tuńczyka, a to danie zalicza się moim zdaniem do tej samej kategorii. W tym przypadku możesz wypełnić kanapkę dowolnymi składnikami, które lubisz. Mogą to być warzywa, wysokiej jakości szynka, ogórki konserwowe, awokado, jajecznica lub Twoja ulubiona sałatka. Myślę, że możesz cieszyć się tą zdrową kanapką tuńczykową w dowolnej wersji.

Ta fit kanapka z tuńczykiem zawiera mało kalorii, jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, a jej jedna porcja zawiera zaledwie 8g węglowodanów. Nasyci Cię jeszcze bardziej niż tradycyjne pieczywo. Najbardziej lubię podawać ją na obiad, ale czasami pakuję ją także w podróż jako poranną przekąskę.

Składniki

  • 120g tuńczyka w wodzie
  • 1 jajo
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (lub pełnoziarnistej)
  • czosnek granulowany
  • mielony czarny pieprz
  • mielona papryka
  • sól morska

Przygotowanie

  1. Odsącz tuńczyka i wymieszaj go dokładnie z jajkiem i 3 łyżkami mąki.
  2. Dodaj przyprawy i sól do smaku.
  3. Przełóż masę do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut.
  5. Kiedy będzie już gotowe, pokrój ciasto na kawałki, wypełnij ulubionym nadzieniem i pokrój po przekątnej.
  6. Podawaj kanapki na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania20 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie135 Kcal
Węglowodany8 g
Błonnik2 g
Białko17 g
Tłuszcz4 g