Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Wytrawne dietetyczne ciasto z cukinii z serkiem wiejskim

Wytrawne dietetyczne ciasto z cukinii z serkiem wiejskim

Cukinia i serek wiejski patrzą na Ciebie z lodówki i nie wiesz, co z nimi zrobić? Przygotuj pyszne wytrawne dietetyczne ciasto z cukinii z serkiem wiejskim i porem, które sprawdzi się jako zdrowe śniadanie lub lekki obiad pełen białka. Do tego przepisu potrzebujesz tylko kilku łatwo dostępnych składników, które pewnie masz już w domu.

Przepis na to wytrawne ciasto z cukinii jest bardzo prosty i względnie szybki do przygotowania. Nie zapomnij wcześniej odcisnąć cukinii i pozbyć się jak największej ilości wody, w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt mokre. Jeśli chcesz przygotować wyższe i bardziej zbite ciasto z cukinii, możesz dodać więcej mąki. Do bezglutenowej wersji ciasta użyj mąki gryczanej.

Wytrawne ciasto z cukinii zawiera dużo białka, a przy tym ma stosunkowo mało tłuszczu, w 1 kawałku znajdziesz ponad 12 g białka. Zawsze możesz dostosować przepis do swoich preferencji lub zawartości lodówki - możesz dodać inne warzywa, kukurydzę, tarty ser, czerwoną cebulę, tuńczyka, a nawet kawałki grillowanego kurczaka lub łososia. Jeśli czujesz się kreatywna i chcesz improwizować, to wytrawne ciasto z cukinii idealnie się do tego nadaje.

Polecam wszystkim wypróbowanie tego przepisu - pokochacie go ze względu na prostotę, doskonały smak i, co nie mniej ważne, świetne wartości odżywcze.

Składniki

  • 500 g startej cukinii
  • 7 jajek (średnich)
  • 80 g mąki orkiszowej (lub gryczanej) (polecam tę)
  • 1/2 pora
  • 200 g serka wiejskiego (bez zalewy)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Jak najdokładniej odciśnij startą cukinię za pomocą ręcznika kuchennego.
  2. W misce wymieszaj cukinię z jajkiem, przyprawami, solą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, drobno posiekanym porem i twarogiem bez zalewy.
  3. Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej (ok. 25 cm średnicy ).
  4. Piecz ciasto z cukinii przez 45 minut w 200 stopniach na złoty kolor.
Czas przygotowania55 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze /
Kalorie148 Kcal
Węglowodany10 g
Błonnik2 g
Białko12 g
Tłuszcz7 g