
Mango smoothie bowl z makiem
Jeśli masz ochotę na zdrowe, szybkie, ale też oryginalne śniadanie, które ucieszy nie tylko ciało, ale też oczy, zdecydowanie polecam wypróbować mango smoothie bowl z makiem, kokosem i granatem. Podaruj sobie egzotyczne smaki z rana i naładuj organizm cennymi witaminami, błonnikiem i antyoksydantami.
Smoothie bowl to tak naprawdę gęste smoothie, i zwykle jest zagęszczana płatkami owsianymi lub odżywką białkową, ale w tym przepisie do zagęszczenia użyjemy orzechów kokosowych i maku. Smoothie bowl będzie gotowa w 10 minut i wierzę, że pokocha ją cała rodzina, w tym najmłodsi.
Latem polecam używać mrożonego mango, które sprawi, że smoothie będzie jeszcze bardziej orzeźwiające i gęstsze. Mak w przepisie może być zmielony lub cały. Jeśli chcesz, możesz również dodać białko w proszku (polecam ten) do smoothie bowl, dzięki czemu to śniadaniowe smoothie będzie jeszcze gęstsze, bardziej sycące i pełne białka. Polecam użyć odżywki białkowej o smaku kokosowym lub waniliowym.
To dietetyczne śniadanie przypadło mi do gustu już od pierwszego kęsa i uważam, że urzeka nie tylko prostotą i wyglądem, ale także niesamowitym smakiem.
Składniki
- 200 g mango (świeżego lub mrożonego)
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki wiórków kokosowych (polecam tę)
- 1 łyżka maku
- 50 ml mleka (kokosowego/migdałowego)
- granat, kokos (jako dodatki)
- odżywka białkowa (opcjonalnie) (polecam ten)
Przygotowanie
- Obierz mango i pokrój na małe kawałki.
- Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładko. Powinno powstać smoothie o gęstej konsystencji.
- Podaj smoothie w misce lub głębokim talerzu, posyp pestkami granatu, kawałkami kokosa i podaj jak najszybciej.
Czas przygotowania | 10 minut | |
Porcje | 1 porcja |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 362 Kcal | |
Węglowodany | 42 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 19 g | |
Tłuszcz | 13 g |