Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Budyń bananowo-kokosowy (bezmączny, bezcukrowy)

Budyń bananowo-kokosowy (bezmączny, bezcukrowy)

Czy wiesz, że możesz przygotować w domu budyń bez skrobi, mąki ani cukru? Przeczytaj to uważnie, ponieważ w tym wpisie przedstawię Ci jeden z moich ulubionych przepisów na zdrowy budyń. Wierzę, że też pokochasz to połączenie banana i kokosa.

Przepis na ten fit budyń z wysoką zawartością białka jest bardzo prosty, a do jego przygotowania potrzebujesz jedynie 4 podstawowych składników — banana, mleka, kokosa i jajek. To dość niskokaloryczne danie, którego jedna porcja zawiera jedynie 160 kalorii. Jeśli zechcesz, możesz dodać do niego nasion chia lub, jeżeli wolisz wersję czekoladową, kakao. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zwiększyć ilość białka w tym budyniu, po jego ugotowaniu możesz także dodać trochę białka w proszku (polecam ten) i zmienić nim jego smak.

Ponieważ jednym ze składników budyniu jest jajko, po ugotowaniu znajdziesz w nim małe grudki, ale to nie zaszkodzi jego wspaniałemu smakowi. Możesz cieszyć się nim w formie zdrowego deseru lub śniadania. Ja lubię podawać go z pokrojonym bananem i ziarnami kakaowca.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku ugnieć banana widelcem, następnie dodaj jajko i mleko, i dokładnie wymieszaj.
  2. Jeśli chcesz pozbyć się grudek, możesz użyć blendera. Gotuj budyń na średnim ogniu, przez cały czas go mieszając.
  3. Kiedy będzie prawie gotowy, dodaj kokosa i mieszaj aż do zagotowania.
  4. Po zdjęciu z ognia, możesz dodać do niego nasion chia.
  5. Przelej budyń do misek lub kubków. Podawaj na zimno lub na ciepło.
  6. Przechowuj go w lodówce i zjedz w ciągu dwóch dni.
Czas przygotowania10 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie160 Kcal
Węglowodany21 g
Błonnik2 g
Białko8 g
Tłuszcz5 g