
Zdrowe dwuskładnikowe naleśniki bananowe
Założę się, że już od dłuższego czasu dobrze znasz te zdrowe dwuskładnikowe naleśniki bananowe, które już od lat znajdują się wśród ulubionych przepisów wielu entuzjastów zdrowego stylu życia i fitnessu. Do przygotowania tych bananowych naleśników potrzebujesz jedynie jajek i bananów. Możesz je przyrządzić zarówno w formie naleśników, jak i mniejszych racuszków.
Te smaczne naleśniki są całkowicie bezmączne i bezmleczne, dzięki czemu nadają się także dla osób z celiakią oraz nietolerancją laktozy. To prosty i szybki przepis, który bardzo lubię, i który często gości na moim stole. Każdy może dobrać do niego swoje ulubione dodatki — możesz na przykład podawać je ze świeżymi owocami, jogurtem, masłem orzechowym, syropem klonowym, ciemną czekoladą, wysokiej jakości dżemem lub domowymi lodami.
Najważniejsza w tym przepisie jest dobrej jakości patelnia teflonowa, wtedy te naleśniki wychodzą po prostu pięknie. Jeśli Twoja patelnia jest nie najlepsza, spróbuj zrobić małe racuszki i jak najszybciej przekręcić je na drugą stronę podczas gotowania, żeby zachowały swój kształt. Ciasto z tego przepisu jest bardzo gładkie, więc kolejną sztuczką, żeby przygotować dobre fit naleśniki bananowe, jest przypieczenie ich porządnie na średnim ogniu z jednej strony, a także na brzegach i środku, zanim się je przekręci.
Do tych naleśników najlepiej wykorzystać jak najdojrzalszego banana, żeby otrzymać wyraźnie bananowy smak. W wersji fit możesz dodać do ciasta nieco odżywki białkowej. Możesz także dostosować je do swoich preferencji, dodając szczyptę przyprawy do piernika, cynamonu lub kakao.
Składniki
- 1 dojrzały banan
- 2 jajka
Przygotowanie
- W blenderze wymieszaj banana i jajka, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Przelej masę na patelnię teflonową i smaż, aż pojawią się pęcherzyki.
- Przerzuć i smaż dalej, aż spody będą brązowo-złote.
- Podaj z wybranymi dodatkami.
Czas przygotowania | 8 minut | |
Porcje | 1 porcja |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 232 Kcal | |
Węglowodany | 25 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 13 g | |
Tłuszcz | 9 g |