Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowa roladka jajeczna

Zdrowa roladka jajeczna

Jajko to świetny pomocnik w kuchni, ponieważ łączy to, czego nie da się połączyć i sprawia, że posiłek jest bardziej sycący, więc omlet może napełnić Cię aż do lunchu. Zdrowa roladka jajeczna to wspaniała śniadaniowa innowacja, w dodatku możesz wzbogacić ją kruchymi pistacjami i kremowym serkiem wiejskim lub greckim jogurtem.

Pistacje mogą się pochwalić najwyższą zawartością żelaza ze wszystkich orzechów, a w dodatku są bogate w miedź, potas, fosfor i wapń, a także prowitaminę A i całą gamę witamin B. Ich regularne spożywanie dobrze wpływa na skórę i system nerwowy, a do tego obniża poziom cholesterolu i wspomaga ogólny rozwój organizmu. Pistacje pomagają także zmniejszać ryzyko zachorowania na raka płuc, minimalizują objawy stresu i niepokoju oraz wspomagają system odpornościowy. I są niesamowicie smaczne.

Ta pyszna roladka jajeczna z mojego przepisu jest bezmączna i łączy w sobie wiele niezastąpionych smaków. Możesz ją na przykład wzbogacić figami i szczyptą zielonego szpinaku, i z dumą podawać cenionym gościom. Mąka migdałowa dodaje jej interesującego smaku i można ją z łatwością przygotować blendując lub mieląc migdały.

Ta prosta, bezglutenowa roladka jajeczna idealnie nadaje się na lekkie śniadanie lub kolację, a także jako przekąska dla gości.

Składniki

  • Roladka:
  • 6 jajek
  • 30g mąki migdałowej
  • 120ml mleka
  • 2 garści posiekanej sałaty lub szpinaku
  • ¼ łyżeczki soli morskiej (polecam tę)
  • ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • Dodatki:
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu greckiego lub serka wiejskiego
  • 3 łyżki posiekanych pistacji
  • pomidory lub figi

Przygotowanie

  1. Wymieszaj jajka, mąkę migdałową, mleko i przyprawy, używając blendera ręcznego lub trzepaczki.
  2. Wyściel głębszą formę do pieczenia lub blachę (około 38x25 cm) papierem do pieczenia i posyp ją pokrojoną sałatą lub szpinakiem.
  3. Wyłóż na to miksturę jajeczną i piecz wszystko razem w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 12 minut lub aż do ścięcia się jajek.
  4. Kiedy brzegi omleta zaczną brązowieć, a jego środek będzie upieczony, wyjmij go z piekarnika i odstaw na 3 minuty.
  5. Polej omlet jogurtem, dodaj serek wiejski lub inne sery do smarowania i ostrożnie zwiń całość w rulon.
  6. Pokrój całą roladę na mniejsze kawałki, oprósz je pokrojonymi pistacjami i podawaj na ciepło lub na zimno z pomidorami lub figami.
  7. Przechowuj roladki w lodówce i zjedz je w ciągu 2 dni.
Czas przygotowania20 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie88 Kcal
Węglowodany2 g
Błonnik1 g
Białko6 g
Tłuszcz6 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze