Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Proste batoniki białkowe (bezglutenowe, bezcukrowe)

Proste batoniki białkowe (bezglutenowe, bezcukrowe)

Jeśli lubisz batoniki białkowe podobne do batonów Quest (tylko nieco mniej lepkie), na pewno zakochasz się w tych smakołykach. Przepis na te proste batoniki białkowe jest niezwykle łatwy, więc nie ma co się zastanawiać i najlepiej od razu zabrać się za ich przygotowanie.

Batoniki białkowe świetnie sprawdzają się jako fit przekąska w biegu, w pracy lub w szkole, żeby zwalczyć głód w przerwie między posiłkami. Dostarczają dużą dawkę białka i dzięki temu dłużej utrzymują uczucie sytości, w przeciwieństwie do innych słodyczy i popularnych batoników. W batonikach białkowych ze sklepu często jednak znajdujemy składniki, których wolelibyśmy nie jeść — na przykład olej palmowy, cukier, konserwanty albo gluten, poza tym ich cena często jest zbyt wysoka. Dlatego przedstawiam Ci prosty przepis na bezglutenowe, bezcukrowe batoniki białkowe, które przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka.

Wśród składników znajdziesz jedynie płatki owsiane, odżywkę białkową, masło orzechowe (które można też zastąpić masłem migdałowym lub masłem z nerkowców), wodę i odrobinę cynamonu. W zależności od swoich preferencji możesz także wzbogacić je dodatkami, np. suszonymi owocami, kokosem, orzechami (szczególnie pistacjami), ziarnami kakaowca i nie tylko. Zawsze możesz również zmienić ich smak, używając innego białka w proszku. 1 batonik zawiera ok. 187 kalorii i 15g białka. 1 szklanka w przepisie odpowiada 250ml.

Kiedy już wypróbujesz te pyszne, domowe batoniki białkowe, daj mi znać, jak Ci smakowały. ❤

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych (polecam te)
  • 3 miarki (90g) odżywki białkowej w proszku (np. waniliowej, czekoladowej)
  • 2 łyżki masła orzechowego (polecam to)
  • 3-4 łyżki wody
  • szczypta cynamonu
  • żurawina, rodzynki lub orzechy (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Żeby przygotować delikatne i bardziej lepkie batoniki, użyj blendera. Jeśli wolisz twardsze batoniki, wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż ciasto przestanie się kleić.
  2. Uformuj z ciasta batoniki o dowolnym rozmiarze i umieść je w szczelnym pojemniku lub zawiń je w folię albo papier do pieczenia.
  3. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, umieść je między dwoma kawałkami pergaminu i rozwałkuj, aż otrzymasz pożądaną grubość. Następnie umieść w zamrażalniku na 30 do 60 minut.
  4. Po wyjęciu pokrój i przechowuj w lodówce.
Czas przygotowania10 minut
Porcje6 porcji
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie187 Kcal
Węglowodany17 g
Błonnik4 g
Białko15 g
Tłuszcz6 g