Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Pieczona bezmączna i bezcukrowa owsianka

Pieczona bezmączna i bezcukrowa owsianka

Szybka w przygotowaniu, ta pyszna i delikatna pieczona owsianka bez dodatku cukru i mąki, zwana także ciastem owsianym, idealnie sprawdzi się jako śniadanie. Być może wiesz już, że płatki owsiane to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Jeśli uwielbiasz je w każdej formie i chcesz przygotować coś innego niż zwyczajna owsianka, wypróbuj tę zdrową, pieczoną owsiankę — zobaczysz, że jej smak Cię zaskoczy.

Ta pieczona owsianka jest bardzo prosta w przygotowaniu i składa się jedynie ze zdrowych składników. Sam przepis jest bardzo szybki i nadaje się także dla początkujących. Owsianka nie zawiera glutenu ani cukru i jest bogata w błonnik, węglowodany złożone oraz białko. Dodane owoce nadają jej lekko słodki smak, więc nie trzeba jej dosładzać cukrem ani miodem. Jedna porcja zawiera dość mało kalorii.

Posmaruj tę pieczoną owsiankę masłem orzechowym i dodaj do niej trochę świeżych owoców, żeby stworzyć naprawdę pyszne śniadanie lub deser. Możesz także wymieszać z ciastem swoje ulubione składniki i za każdym razem zmieniać smak swojej owsianki.

W razie potrzeby możesz także zamienić klasyczne mleko na mleko kokosowe lub migdałowe, żeby przygotować wegańską wersję tego dania.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych (polecam te)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka nasion chia (polecam te)
  • 50g rodzynków, żurawiny lub daktyli
  • szczypta cynamonu (polecam ten)

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj razem zgniecionego banana, starte jabłko i pozostałe składniki.
  2. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia chleba (lub mniejszej) i piecz w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut — aż do uzyskania złotego koloru.
  3. Po upieczeniu jedz ciasto na ciepło (może się trochę rozpadać) lub zostaw je do ostudzenia albo wsadź do lodówki.
Czas przygotowania35 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie390 Kcal
Węglowodany68 g
Błonnik11 g
Białko12 g
Tłuszcz6 g