Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Białkowe lody w rożkach z ciecierzycy

Białkowe lody w rożkach z ciecierzycy

Uwierzysz, że ten deser na zdjęciu jest zdrowy? Przedstawiam Ci ten zdrowy deser, który zawiera białko w proszku, a do tego zero śmietany, mąki czy cukru. Świetnie prezentuje się na talerzu, a smakuje jeszcze lepiej! Rozpieść się tymi pysznymi i zdrowymi lodami białkowymi w rożkach z ciecierzycy, a Twój dzień od razu stanie się lepszy.

Uwielbiam lody białkowe i często przygotowuję je w lecie. W zależności od użytych owoców i odżywki białkowej mogę cały czas zmieniać ich smak. W tym przepisie najbardziej lubię odżywkę waniliową lub kokosową, która wzbogaca lody w ogromną ilość białka. Dzięki swoim korzystnym wartościom odżywczym te lody nie zaszkodzą także Twojej figurze. Lody białkowe są wystarczająco słodkie, nie musisz więc dodawać do nich żadnego cukru ani miodu. Jeśli jednak wolisz słodsze smaki, dodaj do nich odrobinę stewii. Chociaż w tych fit lodach nie ma ani śladu ciężkiej śmietany, są niesamowicie pyszne i kremowe. Najlepiej przygotować je zaraz przed podaniem i nie przechowywać ich w zamrażarce.

Jako bonus podajemy te białkowe lody w ciekawych i zdrowych rożkach z ciecierzycy, które również możesz zjeść. Brzmi świetnie, prawda? Są łatwe w przygotowaniu i z pewnością wzbogacą ten przepis.

Składniki

  • Rożki (12):
  • 250g gotowanej ciecierzycy (130g suchej lub 1 puszka)
  • ½ szklanki płatków owsianych (polecam te)
  • 120g daktyli (lub 5 łyżek miodu)
  • 30g musu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 40g kawałków ciemnej czekolady
  • sucha fasola lub makaron rurki (do wypełnienia rożków)
  • Lody:
  • 2 szklanki mrożonych jagód
  • ½ szklanki odżywki białkowej (o waniliowym lub owocowym smaku) (polecam ten)
  • 5 łyżek mleka (dowolnego)
  • stewia (opcjonalnie) (polecam tę)
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. W blenderze wymieszaj wszystkie składniki na rożki (oprócz kawałków czekolady i fasoli), aż masa będzie gładka.
  2. Po zblendowaniu dodaj kawałki czekolady i przełóż masę do foremek na muffinki.
  3. Jeśli nie używasz silikonowych foremek, natłuść je odrobiną oleju.
  4. Ugnieść ciasto łyżką, żeby powstały małe „miseczki” — zrób na środku dołek, a następnie wypełnij go suchymi fasolkami lub makaronem, żeby muffinki nie wyrosły podczas pieczenia.
  5. Możesz pominąć ten krok, jeśli nie masz na to czasu — wtedy po prostu położysz lody na płaskich muffinkach.
  6. Piecz rożki w 180 stopniach przez 18 do 25 minut, aż zbrązowieją.
  7. Po wyjęciu z piekarnika nie wyjmuj ich z foremek; odstaw je do ostygnięcia na około 20 minut.
  8. Możesz jeść upieczone rożki od razu lub włożyć je na noc do lodówki, dzięki czemu będą twardsze.
  9. Lody przygotuj zaraz przed jedzeniem, wtedy będą miały najlepszy smak i konsystencję.
  10. Jeśli nie posiadasz smakowej lub słodzonej odżywki białkowej w proszku, polecam dodać słodzik do smaku i odrobinę ekstraktu waniliowego.
  11. W misce zblenduj składniki na lody mikserem ręcznym.
  12. Przełóż lody łyżką do rożków z ciecierzycy. Możesz polać je ciemną czekoladą lub posypać ziarnami kakaowca i owocami.
Czas przygotowania40 minut
Porcje12 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie124 Kcal
Węglowodany14 g
Błonnik4 g
Białko5 g
Tłuszcz4 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze