
Zdrowe ciasto na pizzę z cukinii
Jeśli lubisz zdrowe, pyszne i soczyste ciasta na pizzę, jesteś w odpowiednim miejscu. Zdrowe ciasto na pizzę z cukinii na pewno nie pozostanie obojętne Twoim kubkom smakowym. Połączone z Twoimi ulubionymi dodatkami do pizzy, z pewnością Cię w sobie rozkocha. Najlepsze jest to, że możesz zjeść całą taką pizzę samemu, bez żadnych wyrzutów sumienia! Ta wspaniała, bezmączna pizza to świetna fit alternatywa dla klasycznego ciasta na pizzę, szczególnie ze względu na niską zawartość kalorii i węglowodanów oraz bogactwo białka i błonnika.
Naładowana składnikami odżywczymi cukinia może być przyrządzana na milion sposobów i nadal stanowić oryginalny składnik przepisu. Cukinia wspomaga system odpornościowy organizmu, skutecznie go detoksykuje, a w dodatku ta bomba witaminowa jest lekkostrawna. Ponadto to ciasto na pizzę z cukinii jest łatwe w przygotowaniu, wystarczy ją zetrzeć, wycisnąć, wymieszać z pozostałymi składnikami i upiec.
Jajko i ser zwiążą razem ciasto z cukinii, dodadzą mu gęstości i wzbogacą smak całego dania. Pizza z cukinii porządnie Cię nasyci, a poza tym możesz podać na niej, cokolwiek tylko chcesz, w zależności od swoich preferencji, i nikt nie zatrzyma Cię przed zjedzeniem całej pizzy, kawałek po kawałku.
Ze wszystkich bezmącznych ciast na pizzę, to niskowęglowodanowe ciasto na pizzę z cukinii jest najbliższe oryginałowi, ponieważ cukinia ma neutralny smak. Jest naprawdę pyszne — przekonaj się sam. Żeby pokazać Ci, jak łatwo je przygotować, zrobiłam dla Ciebie krótki przepis wideo.
Składniki
- 1 cukinia
- 2 jajka
- 50-100g startego sera
- sól morska (polecam tę)
- czarny pieprz mielony
- czosnek w proszku
Przygotowanie
- Zetrzyj cukinię i wyciśnij z niej tak dużo wody, jak to tylko możliwe, używając do tego rąk lub ściereczki.
- Następnie połącz cukinię z jajkami, przyprawami, solą (do smaku) i startym serem.
- Od Ciebie zależy, jak dużo sera użyjesz — ta pizza świetnie smakuje z 50g sera, ale będzie smaczniejsza i twardsza, jeśli użyjesz go nieco więcej.
- Po wymieszaniu składników przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.
- Po 15 minutach wyjmij ciasto na pizzę z piekarnika, ułóż na nim wybrane przez Ciebie dodatki i piecz dalej przez kolejne 10 minut.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze / | ||
Kalorie | 177 Kcal | |
Węglowodany | 3 g | |
Błonnik | 0 g | |
Białko | 14 g | |
Tłuszcz | 12 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
WysokoproteinoweLow CarbPrzepisy wegetariańskieCukiniaJajkoPrzepisy bezglutenowe na lunch i obiadPrzepisy na lunch i obiady niskowęglowodanoweWysokobiałkowe przepisy na obiad i lunchPrzepisy na przekąski wysokobiałkowePrzepisy na przekąski low carbPrzepisy na przekąski bezglutenoweWysokobiałkowe przepisy z cukiniąNiskowęglowodanowe przepisy z cukiniąNiskokaloryczne przepisy z cukinii na utratę wagiNiskowęglowodanowe przepisy z jajamiZdrowe bezglutenowe przepisy z jajamiWysoko-proteinowe przepisy z warzywami
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Komentarze
✉️ Send me your favorite recipe.
Email it to me and I will be happy to try it and publish it.