Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Roladki z cukinii z twarożkiem i sosem pomidorowym

Roladki z cukinii z twarożkiem i sosem pomidorowym

Mam dla Ciebie kolejny pyszny, fit przepis z cukienią i kurczakiem. Z pewnością pokochasz to idealne połączenie smaków w tym fit przepisie na roladki z cukinią i kurczakiem. To zdrowy przysmak, idealny na lunch lub obiad, który może pochwalić się wysoką zawartością białka oraz niską zawartością węglowodanów i minimalną tłuszczy.

Z cukinii można przygotować wiele interesujących dań, które z łatwością zastąpią każdy dodatek. W tym przepisie przygotujemy ją w formie roladek wypełnionych kawałkami kurczaka i twarożkiem. Te roladki z cukinią i kurczakiem zawierają aż do 62g białka, a jednocześnie jedynie 6g węglowodanów w porcji, co jest absolutnie wspaniałe, prawda? Ten przepis idealnie wpasuje się do każdej diety, również jeśli zależy Ci na odchudzaniu albo po prostu wzbogaceniu swojego jadłospisu. Najbardziej lubię przygotowywać takie lekkie posiłki latem.

Poza tym, że te dietetyczne roladki z kurczakiem i cukinią mają idealne właściwości odżywcze, są także niesamowicie smaczne. W połączeniu z tym domowym sosem pomidorowym nie można się im oprzeć. Nie potrzebujesz do nich nawet żadnych dodatków. Jeśli chodzi o ser, do tego przepisu wolę używać startej mozzarelli.

Wypróbuj to smaczne i zdrowe, bezglutenowe danie o niskiej zawartości węglowodanów. Świetnie sprawdzi się ono w dietetycznym jadłospisie wszystkich miłośników zdrowego stylu życia. Mam nadzieję, że posmakuje Ci przynajmniej tak bardzo, jak nam.

Składniki

  • 1 duża lub 2 małe cukinie
  • 2 łyżki twarożku
  • 2 piersi z kurczaka
  • garstka tartego sera
  • pieprz i czosnek granulowany
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • ⅓ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu
  • pieprz, sól
  • świeże zioła (tymianek, bazylia lub oregano)

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj sos.
  2. Pokrój pomidory, cebulę i czosnek na małe kawałki, i wymieszaj wszystko w blenderze.
  3. Przelej mieszankę pomidorową do garnka, dodaj przyprawy, sól i łyżeczkę octu.
  4. Mieszając co jakiś czas, gotuj, aż wystarczająca ilość wody wyparuje z sosu.
  5. Pokrój cukinie wzdłuż na cienkie kawałki, nożem lub obieraczką. Kawałki nie muszą być idealnie cienkie, ważne, żeby można je było zawinąć.
  6. Na patelni grillowej usmaż kawałki cukinii po obu stronach, aż zmiękną (około 2 minut na każdej stronie).
  7. Na innej patelni (lub na tej samej po usmażeniu cukinii) opiecz piersi kurczaka (pocięte na kawałki).
  8. Dopraw je do smaku.
  9. Kiedy będą już gotowe, posyp je serem i pozwól mu się rozpuścić.
  10. Posmaruj każdy kawałek cukinii 1 łyżeczką twarożku.
  11. Umieść kawałek piersi z kurczaka blisko krańca każdego kawałka cukinii i zwiń.
  12. Jeśli roladki się rozpadają, to znaczy, że są zbyt cienkie lub zbyt grube – możesz przekłuć je wykałaczką.
  13. Zdejmij sos z ognia, dodaj świeżych ziół i polej roladki.
Czas przygotowania35 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie370 Kcal
Węglowodany6 g
Błonnik3 g
Białko62 g
Tłuszcz7 g