
Pyszna zapiekanka z cukinii
Cukinia jest dla mnie wszechstronnym, zdrowym i pysznym letnim warzywem, które można przygotować na milion sposobów. Gotując, możesz zastąpić nią wiele niezdrowych składników, więc ciesz się nią i bez obaw włączaj ją do swojego jadłospisu. Z pewnością zachwyci Cię wspaniały smak przygotowanych z niej posiłków oraz lepsze trawienie. Nie zwlekaj i wypróbuj ten smaczny i zdrowy przepis z cukinią z dodatkiem sera i jajek.
Pyszna zapiekanka z cukinii to dowód na to, że nie musisz wypiekać w piekarniku samych ciężkich, mącznych ciast, ale możesz także przygotować w nim zdrowe, proste i lekkie posiłki. W tym przepisie pyszną rolę odgrywa ser, który rozpuszcza się wokół cukinii i tworzy chrupiące warstwy, które sprawiają, że Twoje kubki smakowe zwyczajnie nie mogą się oprzeć temu smakowitemu daniu.
Jeśli chodzi o ser, możesz wykorzystać tartą mozzarellę, która po upieczeniu jest naprawdę wspaniała, lub parmezan, który wyróżnia się bardziej słonym, charakterystycznym smakiem.
Ta fit zapiekanka z cukinii z serem zawróci Ci w głowie! Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, jej smak jest po prostu zachwycający, a mimo tego to wciąż lekkostrawne danie. Ucieszy Cię także jego wysoka zawartość białka oraz niska zawartość węglowodanów i kalorii. Świetnie komponuje się z mięsem lub jako dodatek do innych potraw, ale idealnie sprawdza się także jako samodzielne danie.
Składniki
- 2 cukinie (ok. 3 ½ szklanki startej cukinii)
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli morskiej (polecam tę)
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 100g startego sera (mozzarella, parmezan)
Przygotowanie
- Obierz i zetrzyj cukinie.
- Spróbuj wycisnąć ze startej cukinii jak najwięcej wody.
- Kiedy nadmiar wody zostanie usunięty, wymieszaj cukinie z jajkami, solą, przyprawami i 2 łyżkami sera.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia (np. 15x23cm), posyp je pozostałym serem i piecz przykryte folią aluminiową w 190 stopniach przez 30 minut.
- Po 30 minutach ściągnij folię aluminiową i piecz przez następne 15 minut, aż ciasto się zazłoci.
Czas przygotowania | 50 minut | |
Porcje | 4 kawałki |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 110 Kcal | |
Węglowodany | 3 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 10 g | |
Tłuszcz | 7 g |