
Pieczone placki z cukinią i tuńczykiem (bezglutenowe)
Przepyszne, zdrowe placki bez smażenia? O tak! Od razu zakochasz się w tych pieczonych plackach z cukinią i tuńczykiem. Ponadto możesz przygotować je bez użycia jakiejkolwiek mąki i glutenu.
Ten przepis z cukinią nie tylko należy do moich ulubionych, ale stał się także jednym z najbardziej popularnych przepisów na mojej stronie. Bardzo się cieszę, że tak bardzo spodobały się wam te fit placki z cukinią i tuńczykiem. Żeby pokazać wam, jak łatwo je zrobić, przygotowałam krótki przepis wideo, który znajdziesz poniżej. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, spróbuj podczas przygotowywania odcisnąć z cukinii jak najwięcej wody, żeby były twardsze i bardziej chrupiące, a prawie nie zauważysz różnicy między nimi a zwykłymi smażonymi plackami.
Te zdrowe placki zawierają jednocześnie dużo białka oraz mało kalorii i tłuszczu. Idealnie nadają się na obiad, ale możesz je także jeść na śniadanie lub jako poranną przekąskę. Możesz przygotować je z mąki orkiszowej i pełnoziarnistej albo wykorzystać mąkę gryczaną lub zmielone orzechy do wersji bezglutenowej.
Polecam podawać te placki z prostym, nieco kwaśnym sosem jogurtowo-ogórkowym z ogórków kiszonych, który wspaniale się z nimi komponuje.
Wypróbuj te zdrowe fit placki, a z pewnością zakocha się w nich cała Twoja rodzina.
Składniki
- Placki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 120g tuńczyka w wodzie
- ¼ szklanki tartego sera
- ¼ szklanki mąki orkiszowej (lub pełnoziarnistej żytniej, gryczanej lub orzechów ziemnych)
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżonego)
- 1 duże jajko
- szczypta soli morskiej
- ⅛ łyżeczki pieprzu
- Sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 4 ogórki konserwowe
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie
- Zetrzyj cukinię i umieść w misce.
- Posyp cukinię solą morską i odstaw na 10 minut.
- Po 10 minutach używając ściereczki lub sitka odsącz cukinię na tyle, na ile to tylko możliwe.
- Umieść odsączoną cukinię z powrotem w misce i wymieszaj z resztą składników na placki.
- Uformuj z ciasta placki i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 200 stopniach przez 20 do 23 minut, aż się zabrązowią. W połowie pieczenia przełóż je na drugą stronę.
- Przygotuj sos, mieszając jogurt, drobno pokrojone ogórki konserwowe, przyprawy i sól morską.
- Podawaj na ciepło razem z sosem. Smacznego!
Czas przygotowania | 35 minut | |
Porcje | 6 pasztecików |
Wartości odżywcze/ 1 pasztecik | ||
Kalorie | 66 Kcal | |
Węglowodany | 5 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 8 g | |
Tłuszcz | 1 g |