Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Pieczone placki z cukinią i tuńczykiem (bezglutenowe)

Pieczone placki z cukinią i tuńczykiem (bezglutenowe)

Przepyszne, zdrowe placki bez smażenia? O tak! Od razu zakochasz się w tych pieczonych plackach z cukinią i tuńczykiem. Ponadto możesz przygotować je bez użycia jakiejkolwiek mąki i glutenu.

Ten przepis z cukinią nie tylko należy do moich ulubionych, ale stał się także jednym z najbardziej popularnych przepisów na mojej stronie. Bardzo się cieszę, że tak bardzo spodobały się wam te fit placki z cukinią i tuńczykiem. Żeby pokazać wam, jak łatwo je zrobić, przygotowałam krótki przepis wideo, który znajdziesz poniżej. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, spróbuj podczas przygotowywania odcisnąć z cukinii jak najwięcej wody, żeby były twardsze i bardziej chrupiące, a prawie nie zauważysz różnicy między nimi a zwykłymi smażonymi plackami.

Te zdrowe placki zawierają jednocześnie dużo białka oraz mało kalorii i tłuszczu. Idealnie nadają się na obiad, ale możesz je także jeść na śniadanie lub jako poranną przekąskę. Możesz przygotować je z mąki orkiszowej i pełnoziarnistej albo wykorzystać mąkę gryczaną lub zmielone orzechy do wersji bezglutenowej.

Polecam podawać te placki z prostym, nieco kwaśnym sosem jogurtowo-ogórkowym z ogórków kiszonych, który wspaniale się z nimi komponuje.

Wypróbuj te zdrowe fit placki, a z pewnością zakocha się w nich cała Twoja rodzina.

Składniki

  • Placki:
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 120g tuńczyka w wodzie (polecam tego)
  • ¼ szklanki tartego sera
  • ¼ szklanki mąki orkiszowej (lub pełnoziarnistej żytniej, gryczanej lub orzechów ziemnych) (polecam tę)
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżonego)
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli morskiej
  • ⅛ łyżeczki pieprzu
  • Sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 ogórki konserwowe
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie

  1. Zetrzyj cukinię i umieść w misce.
  2. Posyp cukinię solą morską i odstaw na 10 minut.
  3. Po 10 minutach używając ściereczki lub sitka odsącz cukinię na tyle, na ile to tylko możliwe.
  4. Umieść odsączoną cukinię z powrotem w misce i wymieszaj z resztą składników na placki.
  5. Uformuj z ciasta placki i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 200 stopniach przez 20 do 23 minut, aż się zabrązowią. W połowie pieczenia przełóż je na drugą stronę.
  7. Przygotuj sos, mieszając jogurt, drobno pokrojone ogórki konserwowe, przyprawy i sól morską.
  8. Podawaj na ciepło razem z sosem. Smacznego!
Czas przygotowania35 minut
Porcje6 pasztecików
Wartości odżywcze /
Kalorie78 Kcal
Węglowodany5 g
Błonnik1 g
Białko9 g
Tłuszcz2 g