Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Pieczona cukinia faszerowana tuńczykiem

Pieczona cukinia faszerowana tuńczykiem

Smaczne, niskokaloryczne danie o dużej zawartości białka - ta pieczona cukinia faszerowana papryką, tuńczykiem i szparagami z pewnością Ci posmakuje. I to niezależnie od tego, czy jesteś sportowcem, fanem zdrowego odżywiania, na diecie bezglutenowej, czy po prostu chcesz stracić na wadze. To przepis dla każdego. Danie zawiera małą ilość węglowodanów, tłuszczu i kalorii. Faszerowana cukinia z tuńczykiem jest nie tylko bogata w składniki odżywcze, ale także dietetyczna i nadaje się na smaczny lunch lub kolację.

Skorzystaj z tego, że jest sezon na cukinię i że można przyrządzać ją na wiele sposobów. Cukinia jest dość łatwostrawna, a jednocześnie wzmacnia odporność. Wyrazisty smak tuńczyka świetnie komponuje się z delikatnością pieczonej cukinii. Polecam również dodanie wędzonego tofu - jest pyszne i uwielbiam je stosować w przepisach ze względu na jego delikatny orzechowy smak. Po upieczeniu szparagi na wierzchu będą delikatnie chrupiące, co jest oczywiście bardzo przyjemnym doświadczeniem.

Wypróbuj ten łatwy przepis na pieczoną cukinię z tuńczykiem i szparagami. Przygotujesz ją w ciągu kilku minut, a za każdym razem możesz modyfikować nadzienie według własnego gustu. Nie zapomnij o smacznych i zdrowych szparagach, a także o serze, który roztopi się na wierzchu. Ten zdrowy posiłek jest po prostu niesamowity i na pewno go pokochasz.

Składniki

  • 1 niewielka cukinia
  • 150 g tuńczyka (sosie własnym)
  • 1/8 cebuli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki soli (polecam tę)
  • oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 50 g szparagów
  • 30 g tartej mozzarelli
  • 50 g wędzonego tofu (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Opłucz cukinię, odetnij piętkę i przetnij wzdłuż na pół.
  2. Za pomocą łyżki wydrąż cukinię. Wyskrobaną zawartość możesz wykorzystać do innych przepisów.
  3. Umieść połówki cukinii w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia.
  4. W misce wymieszaj tuńczyka odsączonego z sosu z pieprzem, solą, jogurtem, musztardą, drobno pokrojoną cebulą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Możesz także dodać wędzone tofu.
  5. Dokładnie zmieszaj składniki i przełóż wszystko do połówek cukinii.
  6. Na wierzchu umieść opłukane szparagi i posyp serem.
  7. Piecz przez około 20 minut w 205 stopniach Celsjusza.
  8. Cukinia powinna być upieczona do miękkości, lecz nie powinna się rozpadać.
Czas przygotowania30 minut
Porcje1 porcja
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie220 Kcal
Węglowodany7 g
Błonnik2 g
Białko43 g
Tłuszcz2 g