Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Niskokaloryczna roladka białkowa (bezglutenowa, bezcukrowa)

Niskokaloryczna roladka białkowa (bezglutenowa, bezcukrowa)

Ta pyszna, delikatna niskokaloryczna roladka białkowa jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu, a poza tym smakuje jak poezja. Możesz nawet przygotować ją bez użycia mąki ani cukru. Lubię łączyć proste przepisy ze zdrowymi i smacznymi efektami. Prosta, niskokaloryczna roladka to sekret bezgrzesznego zajadania się pysznościami — Twoja figura na pewno nie musi się nią martwić.

Niskokaloryczna roladka białkowa jest bogata w białko i zawiera jedynie minimalną ilość węglowodanów i tłuszczy. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik słodkich deserów lub ciast, ponieważ możesz ją jeść bez żadnych wyrzutów sumienia, nawet będąc na restrykcyjnej diecie (pod warunkiem, że nie dodasz do niej żadnego słodzika lub osłodzisz ją stewią). Można przygotować ją zarówno z, jak i bez białka w proszku. W tym przypadku należy zastąpić 1 szklankę białka 30g mieszanki budyniowej.

Bezmączna fit roladka bez problemu zaspokoi głód Twoich gości. Możesz wypełnić ją dowolnym, zależnym jedynie od Twojej wyobraźni nadzieniem. Sama polecam to sprawdzone połączenie — słodkie truskawki z twarożkiem i jogurtem greckim. Możesz podawać ją na zimno, jako miły dodatek do kolacji przy świecach. Z łatwością zastąpi każdy słodki deser lub ciasto.

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 białka jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 miarka czekoladowej odżywki białkowej (opcjonalnie) (polecam ten)
  • 2 łyżki miodu (tylko jeśli nie używasz smakowej odżywki białkowej)
  • szczypta cynamonu
  • Nadzienie:
  • 120g twarogu
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu greckiego
  • 50g truskawek (lub banana albo innego owocu)
  • 1 miarka waniliowego białka w proszku (opcjonalnie) (polecam ten)
  • 2 łyżki miodu (tylko jeśli nie używasz smakowej odżywki białkowej)

Przygotowanie

  1. Ubij białka jajek na białą pianę, a następnie ostrożnie dodaj kakao, odżywkę białkową, cynamon i proszek do pieczenia.
  2. Jeśli nie używasz białka, dodaj także wybrany słodzik.
  3. Przelej mieszankę do prostokątnej formy do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 150 stopniach przez 10-15 minut.
  4. Odstaw do ostygnięcia.
  5. W misce zmieszaj twaróg, jogurt i odżywkę białkową (lub słodzik).
  6. Pokrój wybrane owoce na kawałki i dodaj je do nadzienia z twarogiem. Jeśli dodajesz banana, możesz zawinąć go w roladkę w całości.
  7. Przełóż nadzienie na schłodzone ciasto i zwiń. Wstaw roladkę do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Czas przygotowania25 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie50 Kcal
Węglowodany2 g
Błonnik1 g
Białko9 g
Tłuszcz1 g