Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Makaron z cukinii z sosem serowym i tuńczykiem o niskiej zawartości węglowodanów

Makaron z cukinii z sosem serowym i tuńczykiem o niskiej zawartości węglowodanów

Makaron z cukinii z sosem serowym i tuńczykiem o niskiej zawartości węglowodanów to obecnie mój pierwszy wybór, jeśli chodzi o przyjazny diecie, smaczny i lekki dziesięciominutowy posiłek z dużą ilością białka. Ten makaron łączy kremowy sos serowo-czosnkowy, chrupiący makaronu z cukinii i charakterystyczny smak tuńczyka, który jest bogaty w białko i kwasy tłuszczowe omega 3. Jeśli więc chcesz oszczędzić trochę kalorii i jednocześnie cieszyć się smacznym, lekkim posiłkiem, zdecydowanie wypróbuj ten przepis – jest idealny na zdrowy obiad.

Muszę przyznać, że nie miałam zbyt wygórowanych oczekiwań wobec tego przepisu, ale po spróbowaniu byłam naprawdę mile zaskoczona i od razu się w nim zakochałam. Chociaż jest to niskokaloryczny, niskowęglowodanowy, wysokobiałkowy posiłek, pomimo tych pożądanych na diecie wartości odżywczych jego smaki doskonale się uzupełniają. Co więcej, potrzebujesz tylko 4 podstawowych składników i kilku przypraw, żeby go przygotować – niesamowite, prawda? Można zatem stwierdzić, że makaron z cukinii z sosem serowym i tuńczykiem o niskiej zawartości węglowodanów to bardzo prosty przepis do przygotowania. A co może pójść nie tak z połączenia cukinii, sera, tuńczyka i czosnku w jednym przepisie?

Do przygotowania tego makaronu z cukinii potrzebujesz temperówki do warzyw (polecam ten) . Wolę podawać go na świeżo, ponieważ dzięki temu jest przyjemnie chrupiący i orzeźwiający. Jeśli jednak wolisz gotowaną cukinię, makaron z cukinii możesz ugotować razem z sosem.

Składniki

  • 1 większa młoda cukinia (ok. 400 g)
  • 80 g tartej mozzarelli (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 250 g tuńczyka (polecam tego)
  • 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zmielony czarny pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

  1. Umyj cukinię, odetnij końcówki i pokrój na makaron/spaghetti za pomocą temperówki do warzyw (polecam ten) .
  2. W garnku podgrzej mleko, dopraw, posól i dodaj zmiażdżony czosnek, i startą mozzarellę.
  3. Gotuj sos aż mozzarella roztopi się, a sos zgęstnieje (około 3 minut).
  4. Polej makaron z cukinii sosem i dodaj tuńczyka bez zalewy.
  5. Jeśli wolisz makaron z cukinii na ciepło i bardziej miękki niż surowy, po prostu podgotuj go przez chwilę w sosie przed podaniem.
Czas przygotowania15 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie270 Kcal
Węglowodany10 g
Błonnik3 g
Białko38 g
Tłuszcz8 g