Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Dietetyczny kurczak saute z sosem z brokułów i sera pleśniowego

Dietetyczny kurczak saute z sosem z brokułów i sera pleśniowego

Smaczny dietetyczny kurczak saute z sosem z brokułów i sera pleśniowego - zdrowy obiad lub kolacja z wysoką zawartością białka dla całej rodziny. Spróbuj piersi kurczaka w nowej odsłonie. Wspaniale smakuje z tym sosem z brokułów i sera pleśniowego, i jest bogaty w składniki odżywcze. Jest sycący, a jednocześnie nie jest ciężkostrawny.

Piersi z kurczaka można przygotować na milion sposobów. Nie musisz doprawiać samego mięsa. Wystarczy, że przygotujesz aromatyczny i pyszny sos do mięsa. Spróbuj zmiksować duszone brokuły z serem pleśniowym na kremowe puree i wymieszać z przygotowanym kurczakiem. Zaskoczy Cię ten nowy, fantastyczny smak. Ponadto, danie to jest pełne witamin, minerałów i błonnika. Kolejną zaletą tego dietetycznego kurczaka saute jest to, że ma mało węglowodanów i dużo białka.

Jedna porcja tego kurczaka saute z sosem z brokułów i sera pleśniowego ma tylko 4 g węglowodanów i niewiele tłuszczu. Danie jest idealne dla miłośników zdrowych przepisów i sportowców, ponieważ zawiera naprawdę dużo białka. Możesz podać je z ulubionymi przystawkami - makaronem razowym, komosą, kaszą gryczaną czy ryżem. Jeśli jednak chcesz, aby zawartość węglowodanów pozostała niska, możesz podać frytki z selera ( Dorsz duszony w sosie cytrynowo-czosnkowym z frytkami z selera ) lub "ryż" z kalafiora ( Piersi z kurczaka z marchewką i "ryżem" kalafiorowym ).

Składniki

  • 800 g piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (polecam tę)
  • sól morska (do smaku)
  • mielony czarny pieprz (do smaku)
  • czosnek granulowany (do smaku)
  • Na sos:
  • 400 g brokułów
  • 1 szklanka (250 ml) wody
  • 100 g sera pleśniowego
  • mleko (w razie potrzeby)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska (do smaku)

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
  2. Dodaj pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, aż mięso zrobi się białe.
  3. Dopraw mięso i duś je na wolnym ogniu przez około 20 minut. Podczas duszenia sprawdzaj mięso, od czasu do czasu mieszając i, w razie potrzeby, dodaj trochę wody. Następnie dosól mięso do smaku.
  4. Do garnka włóż pokrojone na mniejsze kawałki brokuły i zalej 1 szklanką gorącej wody, gotuj przez około 10 minut - aż będą miękkie.
  5. Po ugotowaniu zmiksuj brokuły z wodą, która została w garnku.
  6. Do powstałego puree dodaj ser pleśniowy, zmiażdżone ząbki czosnku i sól. W razie potrzeby dodaj trochę mleka.
  7. Gdy mięso będzie gotowe połącz je z sosem brokułowym.
  8. Możesz podać mięso z ryżem, kaszą jaglaną lub gryczaną, makaronem, komosą lub dodatkami o niskiej zawartości węglowodanów.
Czas przygotowania35 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie370 Kcal
Węglowodany4 g
Błonnik4 g
Białko54 g
Tłuszcz13 g