Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Dorsz duszony w sosie cytrynowo-czosnkowym z frytkami z selera

Dorsz duszony w sosie cytrynowo-czosnkowym z frytkami z selera

Ciesz się tym pysznym dorszem duszonym w sosie cytrynowo-czosnkowym z pieczonymi frytkami z selera. Posiłek ten jest bogaty w białko, ale ma mało węglowodanów i kalorii. Ponadto, jest też bogaty w witaminy i minerały, zwłaszcza witaminy B, selen, fosfor, mangan, magnez, niacynę, kwas foliowy, witaminy E oraz A. Dla miłośników ryb ten przepis jest idealny na zdrowy i dietetyczny obiad lub kolację.

Dorsz to jeden z najpopularniejszych gatunków ryb ze względu na swój wyjątkowy smak. Ma też niewiele kalorii i jest bogaty w tłuszcze Omega 3. Jeśli jednak nie możesz kupić dorsza, nie martw się, możesz zastąpić go łososiem lub inną lokalną rybą.

Domowe, pieczone frytki z selera zastąpią klasyczne frytki - ponieważ są pieczone, nie potrzebujesz dużo oleju. Dzięki temu są znacznie mniej kaloryczne, a po ich zjedzeniu będziesz czuć się lekko i zdrowo :)

Ten duszony dorsz z frytkami z selera wspaniale nadaje się na rodzinny obiad i zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu.

Składniki

  • Do ryby:
  • 600 g dorsza
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna (sok + skórka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • pietruszka
  • Do frytek z selera:
  • 1 kg selera
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (polecam tę)

Przygotowanie

  1. Umyj selera i potnij w cienkie frytki.
  2. W dużej misce przygotuj marynatę do frytek mieszając oliwę z oliwek, przyprawy i sól.
  3. Następnie dodaj do miski przygotowane frytki i dokładnie pokryj je marynatą.
  4. Umieść frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220 stopniach przez 40 do 50 minut aż będą chrupiące, po 20 minutach przewróć je na drugą stronę.
  5. W międzyczasie przygotuj dorsza na głębokiej patelni. Rozpuść masło i dodaj zmiażdżony czosnek, musztardę, sok i skórkę z cytryny, sos sojowy, a następnie połóż dorsza na patelni.
  6. Przykryj patelnię i duś rybę na małym ogniu przez 10-15 minut aż do ugotowania. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
  7. Pod koniec posyp rybę świeżą pietruszką.
  8. Podaj rybę z pieczonymi frytkami z selera i przygotowanym sosem, możesz też dodać świeżą sałatkę.
  9. Smacznego! :)
Czas przygotowania65 minut
Porcje3 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie368 Kcal
Węglowodany7 g
Błonnik6 g
Białko50 g
Tłuszcz12 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze