
Dorsz duszony w sosie cytrynowo-czosnkowym z frytkami z selera
Ciesz się tym pysznym dorszem duszonym w sosie cytrynowo-czosnkowym z pieczonymi frytkami z selera. Posiłek ten jest bogaty w białko, ale ma mało węglowodanów i kalorii. Ponadto, jest też bogaty w witaminy i minerały, zwłaszcza witaminy B, selen, fosfor, mangan, magnez, niacynę, kwas foliowy, witaminy E oraz A. Dla miłośników ryb ten przepis jest idealny na zdrowy i dietetyczny obiad lub kolację.
Dorsz to jeden z najpopularniejszych gatunków ryb ze względu na swój wyjątkowy smak. Ma też niewiele kalorii i jest bogaty w tłuszcze Omega 3. Jeśli jednak nie możesz kupić dorsza, nie martw się, możesz zastąpić go łososiem lub inną lokalną rybą.
Domowe, pieczone frytki z selera zastąpią klasyczne frytki - ponieważ są pieczone, nie potrzebujesz dużo oleju. Dzięki temu są znacznie mniej kaloryczne, a po ich zjedzeniu będziesz czuć się lekko i zdrowo :)
Ten duszony dorsz z frytkami z selera wspaniale nadaje się na rodzinny obiad i zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu.
Składniki
- Do ryby:
- 600 g dorsza
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna (sok + skórka)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- pietruszka
- Do frytek z selera:
- 1 kg selera
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka oliwy z oliwek (polecam tę)
Przygotowanie
- Umyj selera i potnij w cienkie frytki.
- W dużej misce przygotuj marynatę do frytek mieszając oliwę z oliwek, przyprawy i sól.
- Następnie dodaj do miski przygotowane frytki i dokładnie pokryj je marynatą.
- Umieść frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220 stopniach przez 40 do 50 minut aż będą chrupiące, po 20 minutach przewróć je na drugą stronę.
- W międzyczasie przygotuj dorsza na głębokiej patelni. Rozpuść masło i dodaj zmiażdżony czosnek, musztardę, sok i skórkę z cytryny, sos sojowy, a następnie połóż dorsza na patelni.
- Przykryj patelnię i duś rybę na małym ogniu przez 10-15 minut aż do ugotowania. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
- Pod koniec posyp rybę świeżą pietruszką.
- Podaj rybę z pieczonymi frytkami z selera i przygotowanym sosem, możesz też dodać świeżą sałatkę.
- Smacznego! :)
Czas przygotowania | 65 minut | |
Porcje | 3 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 368 Kcal | |
Węglowodany | 7 g | |
Błonnik | 6 g | |
Białko | 50 g | |
Tłuszcz | 12 g |