Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Piersi z kurczaka z marchewką i "ryżem" kalafiorowym

Piersi z kurczaka z marchewką i "ryżem" kalafiorowym

Przygotuj te smaczne, nisko-węglowodanowe i bogate w białko piersi z kurczaka z marchewką i „ryżem” kalafiorowym na lunch lub kolację. Zwykły ryż zastąpiono w tym przepisie drobno posiekanym kalafiorem. To znacznie zmniejsza ilość węglowodanów w posiłku, a także jest świetnym sposobem na włączenie większej ilości warzyw do codziennego menu. To danie o niskiej zawartości węglowodanów smakuje doskonale. A jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś „ryżu” z kalafiora, daj mu szansę - jest naprawdę pyszny.

Przygotowanie ryżu kalafiorowego jest dość proste, a wyniki są warte wysiłku. Danie to zawiera niewielką ilość tłuszczu i kalorii, dzięki czemu możesz je jeść nawet w trakcie diety. Kalafior jest bogaty w witaminy, minerały, przeciwutleniacze, a ponadto zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie. Doskonale wspomaga też profilaktykę raka jelita grubego. To kolejny powód, aby spróbować zastąpić ryż kalafiorem. Przepis na piersi z kurczaka z marchewką i „ryżem” kalafiorowym jest niezwykle prosty i jestem pewna, że każdy początkujący kucharz będzie w stanie go przygotować.

Ten przepis na kurczaka o niskiej zawartości węglowodanów jest idealny, jeśli chcesz przygotować szybki lunch lub lekką kolację dla siebie lub całej rodziny. Osobiście uważam, że podczas diety takie poręczne przepisy są na wagę złota. Wypróbuj tę kombinację, naprawdę jestem przekonana, że ją pokochasz!

Składniki

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
  • 200 g marchwi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka soli morskiej (polecam tę)
  • szczypta kurkumy
  • 1 duży kalafior
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • bazylia

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż drobno pokrojoną cebulę, aż stanie się przezroczysta.
  2. Następnie dodaj pokrojone w kostkę piersi z kurczaka.
  3. Dokładnie wymieszaj, dodaj trochę wody, przykryj i duś przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Na koniec dodaj przyprawy, sól, sok z cytryny i grubo startą marchewkę.
  5. Gotuj wszystko przez kolejne 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.
  6. W międzyczasie pokrój kalafior na różyczki i zmiksuj w „ryż”. W razie potrzeby możesz pociąć kalafior na małe kawałki nożem, ale lepszy efekt daje użycie robota kuchennego.
  7. Przełóż posiekany kalafior do głębszej patelni, dodaj 2 łyżki wody, dopraw solą, przyprawami i smaż przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż osiągnie złoty kolor.
  8. Na koniec zdejmij kalafiorowy „ryż” z ognia i podawaj z mięsem.
Czas przygotowania40 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie310 Kcal
Węglowodany12 g
Błonnik7 g
Białko45 g
Tłuszcz6 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze