
„Spaghetti” z cukinii w sosie z tuńczyka
Spaghetti z cukinii (nazywane także „zoodles”) to idealna dietetyczna alternatywa dla klasycznego mącznego makaronu, która idealnie komponuje się z tym prostym, ale zdrowym sosem z tuńczyka. To po prostu wspaniałe fit danie, którym możesz zajadać się bez wyrzutów sumienia.
Cukinia to niezwykle wszechstronny i zdrowy składnik, i mam nadzieję, że tym przepisem uda mi się Cię do niej przekonać. Do przygotowania spaghetti z cukinii będziesz potrzebować zwykłej obieraczki do ziemniaków lub spiralizera. Polecam jednak zakup spiralizera, ponieważ możesz go wykorzystać także do innych warzyw i prawdopodobnie znajdziesz go w każdym sklepie artykułami gospodarstwa domowego lub w Internecie (polecam ten) .
Jedną z ogromnych zalet tego dietetycznego „spaghetti” z cukinii z sosem z tuńczyka jest jego niskokaloryczność (tylko 161 kcal w porcji), a także niska zawartość węglowodanów i bogactwo białka, co jest dość rzadkim połączeniem. Ponadto ten przepis nie wymaga wielu składników i można go przygotować już w 10 minut. To pyszne i proste danie pełne białka idealnie sprawdzi się jako zdrowy lunch lub obiad, szczególnie jeśli masz ochotę na coś lekkiego, a poza tym to idealny przepis na odchudzanie.
Składniki
- 2 małe cukinie
- 200g tuńczyka w wodzie
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
- 4 łyżki wody
- 40g tartego sera
- pieprz
- bazylia
- sól morska (polecam tę)
Przygotowanie
- Umyj cukinie i pokrój je na paski, używając obieraczki. Jeśli nie posiadasz obieraczki, możesz je zetrzeć na tarce.
- W małym garnku wymieszaj przecier pomidorowy z odrobiną wody (im mniej wody, tym gęstszy sos).
- Gdy uzyskasz preferowaną konsystencję sosu, dodaj tuńczyka, przypraw do smaku i zagotuj.
- Gdy mieszanka już się zagotuje, polej nią spaghetti z cukinii.
- Polecam na koniec posypać danie serem i bazylią.
Czas przygotowania | 10 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 161 Kcal | |
Węglowodany | 8 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 23 g | |
Tłuszcz | 5 g |