Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
„Spaghetti” z cukinii w sosie z tuńczyka

„Spaghetti” z cukinii w sosie z tuńczyka

Spaghetti z cukinii (nazywane także „zoodles”) to idealna dietetyczna alternatywa dla klasycznego mącznego makaronu, która idealnie komponuje się z tym prostym, ale zdrowym sosem z tuńczyka. To po prostu wspaniałe fit danie, którym możesz zajadać się bez wyrzutów sumienia.

Cukinia to niezwykle wszechstronny i zdrowy składnik, i mam nadzieję, że tym przepisem uda mi się Cię do niej przekonać. Do przygotowania spaghetti z cukinii będziesz potrzebować zwykłej obieraczki do ziemniaków lub spiralizera. Polecam jednak zakup spiralizera, ponieważ możesz go wykorzystać także do innych warzyw i prawdopodobnie znajdziesz go w każdym sklepie artykułami gospodarstwa domowego lub w Internecie (polecam ten) .

Jedną z ogromnych zalet tego dietetycznego „spaghetti” z cukinii z sosem z tuńczyka jest jego niskokaloryczność (tylko 161 kcal w porcji), a także niska zawartość węglowodanów i bogactwo białka, co jest dość rzadkim połączeniem. Ponadto ten przepis nie wymaga wielu składników i można go przygotować już w 10 minut. To pyszne i proste danie pełne białka idealnie sprawdzi się jako zdrowy lunch lub obiad, szczególnie jeśli masz ochotę na coś lekkiego, a poza tym to idealny przepis na odchudzanie.

Składniki

  • 2 małe cukinie
  • 200g tuńczyka w wodzie (polecam tego)
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki wody
  • 40g tartego sera
  • pieprz
  • bazylia
  • sól morska (polecam tę)

Przygotowanie

  1. Umyj cukinie i pokrój je na paski, używając obieraczki. Jeśli nie posiadasz obieraczki, możesz je zetrzeć na tarce.
  2. W małym garnku wymieszaj przecier pomidorowy z odrobiną wody (im mniej wody, tym gęstszy sos).
  3. Gdy uzyskasz preferowaną konsystencję sosu, dodaj tuńczyka, przypraw do smaku i zagotuj.
  4. Gdy mieszanka już się zagotuje, polej nią spaghetti z cukinii.
  5. Polecam na koniec posypać danie serem i bazylią.
Czas przygotowania10 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze /
Kalorie199 Kcal
Węglowodany9 g
Błonnik1 g
Białko26 g
Tłuszcz7 g