
Śniadaniowe batoniki owsiane z owocowym nadzieniem
Prosty i pyszny przepis na pożywne i zdrowe śniadanie lub poranną przekąskę, pełny węglowodanów złożonych, które zapewnią Ci konieczną z rana energię. Jeśli znudziły Ci się już płatki owsiane w formie owsianki lub papki, wypróbuj tę bezcukrową, beztłuszczową i bezmączną wersję. Do jej osłodzenia potrzebne są jedynie owoce, dzięki czemu ma przyjemny, lekko słodki smak. Z pewnością zakochasz się w tych zdrowych, domowych batonikach owsianych tak, jak ja.
Żeby przygotować ten przepis, wystarczy jedynie kilka minut i podstawowych składników. Możesz do niego wykorzystać dowolne ulubione owoce (na przykład truskawki, maliny, brzoskwinie, wiśnie lub jabłka). Batoniki zawierają małą ilość tłuszczu i są bogate w błonnik.
Zawsze możesz dostosować ten przepis do swoich preferencji — przyprawić go cynamonem, kardamonem albo mieszanką do piernika i za każdym razem wypróbowywać nowe nadzienie owocowe, w zależności od sezonu. Do przygotowania ciasta wykorzystaj możliwie najdojrzalsze banany. Jeśli chcesz podać te śniadaniowe batoniki owsiane jako deser, w jeszcze słodszej wersji, dodaj do ciasta 1-2 łyżeczki miodu lub stewii.
Przygotuj te dietetyczne nadziewane batoniki owsiane dzień wcześniej i zapakuj jako poranną przekąskę, a być może jeszcze bardziej umilą Ci dzień w pracy lub w szkole. :)
Składniki
- 3 szklanki płatków owsianych (polecam te)
- 1 dojrzały banan
- 1 ½ szklanki musu jabłkowego (bez cukru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- Nadzienie:
- 1 ½ szklanki owoców (np. jagód)
- 1 banan
- ½ szklanki musu jabłkowego (bez cukru)
Przygotowanie
- Wymieszaj płatki owsiane, zgniecionego banana, mus jabłkowy i cynamon.
- Przełóż połowę mieszanki do formy do pieczenia. Wybierz rozmiar foremki w zależności od tego, jak grube batoniki chcesz otrzymać.
- Przygotuj nadzienie.
- Używając ręcznego blendera, wymieszaj wybrane owoce, banana i mus jabłkowy.
- Następnie rozprowadź mieszankę na płatkach.
- Przykryj nadzienie resztą mieszanki płatków owsianych.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30-35 minut, aż do zbrązowienia.
- Odstaw do ostygnięcia i pokrój na batoniki.
- Polecam wstawić je na noc do lodówki – następnego dnia będą twardsze.
Czas przygotowania | 45 minut | |
Porcje | 10 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 143 Kcal | |
Węglowodany | 25 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 3 g | |
Tłuszcz | 2 g |