Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Lekka sałatka kalafiorowa (niskokaloryczna, niskotłuszczowa)

Lekka sałatka kalafiorowa (niskokaloryczna, niskotłuszczowa)

Jeśli lubisz sałatkę ziemniaczaną i chcesz spróbować jej w lżejszej i mniej kalorycznej wersji, spróbuj zrobić ją z kalafiora i jogurtu. Jej smak nie różni się mocno od klasycznej sałatki ziemniaczanej, więc nie wahaj się wypróbować tego alternatywnego przepisu. To świetny sposób na włączenie większej ilości kalafiora do menu. Pozwól sobie na tę zdrową i lekką sałatkę kalafiorową na przykład podczas świąt Bożego Narodzenia, zamiast klasycznej sałatki ziemniaczanej z majonezem , a zobaczysz, że po kolacji świątecznej będziesz się czuć znacznie lepiej i lżej.

Jedna porcja tej kalafiorowej sałatki ziemniaczanej jest doskonałym źródłem białka, błonnika, witamin C, A i B, fosforu, manganu, magnezu, miedzi, cynku i wapnia. Kalafior jest bogaty w witaminy, minerały, przeciwutleniacze, a także zawiera sporo błonnika, który wspomaga trawienie.

Oczywiście nikt nie mówi, że podczas świąt Bożego Narodzenia nie można zjeść klasycznej sałatki ziemniaczanej z majonezem. Ale jeśli szukasz jej zdrowszej alternatywy, po której nie przeżyjesz szoku po wejściu na wagę, to myślę, że ta lekka sałatka jest warta wypróbowania. Oprócz świąt Bożego Narodzenia, możesz oczywiście pozwolić sobie na taką sałatkę kalafiorową o każdej porze roku, jako dodatek do dań z mięsa lub ryb.

Każdy, komu zależy na zdrowym stylu życia powinien wypróbować ten prosty przepis na zdrową sałatkę kalafiorową, ponieważ nie tylko daje ona wiele korzyści zdrowotnych, ale jest także niskokaloryczna, niskotłuszczowa i pełna białka. Spraw, by na Twoim świątecznym stole znalazły się także zdrowe dania i desery i ciesz się świętami bez wyrzutów sumienia.

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 300 g warzyw mrożonych/ze słoika (mieszanka marchwi, groszku, kukurydzy)
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Pokrój kalafior na różyczki i gotuj na parze przez 15 minut do miękkości.
  2. W międzyczasie w dużej misce połącz warzywa rozmrożone lub ze słoika, drobno posiekane ogórki, cebulę i jajka na twardo.
  3. Dodaj grecki jogurt, musztardę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Dodaj do sałatki ugotowany na parze i drobno posiekany kalafior i dokładnie wymieszaj.
  5. Umieść sałatkę w lodówce i podawaj na zimno.
Czas przygotowania25 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie182 Kcal
Węglowodany18 g
Błonnik10 g
Białko15 g
Tłuszcz3 g