
Fasolowe brownie z żurawiną, kokosem i orzechami (bezglutenowe)
Miałeś już okazję wypróbować zdrowe fasolowe brownie? Jeśli nie, zdecydowanie warto zacząć od tego smacznego przepisu na bezglutenowe brownie z czarnej fasoli. Ten zdrowy deser bez mąki i masła z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Kiedy przyniosłam te zdrowe brownie do pracy i powiedziałam wszystkim, że przygotowałam je z fasoli, nikt nie chciał mi uwierzyć. Oczywiście są nieco twardsze niż klasyczne, puszyste brownie, ale nikt nie wyczuł w nich smaku samej fasoli. Wszystkim bardzo smakowały, a dodatkowo ucieszyli się, że nawet o tym nie wiedząc, zjedli porządną porcję roślin strączkowych.
Na mojej stronie znajdziesz kilka zdrowych deserów na bazie strączków, ale główną rolę odgrywa w nich zwykle ciecierzyca. Tym razem postanowiłam jednak wykorzystać czarną fasolę i okazało się, że można z niej przygotować naprawdę wiele pyszności. Te bezglutenowe brownie mogą się pochwalić wysoką zawartością błonnika, witamin i minerałów oraz niską zawartością tłuszczu. Mąkę zastąpiłam w nich fasolą z płatkami owsianymi, a solidna dawka kakao zapewnia im dodatkowo wspaniały, czekoladowy smak. Lubię dodawać też do ciasta mieszankę suszonej żurawiny, wiórków kokosowych i orzechów włoskich, żeby zapewnić smakową niespodziankę w każdym kęsie.
Te brownie najbardziej smakują mi następnego dnia, po spędzeniu nocy w lodówce. Daj im szansę, ponieważ z pewnością na nią zasługują.
Składniki
- 300g gotowanej czarnej fasoli (150g surowej)
- 1 dojrzały banan
- ½ szklanki kakao
- ½ szklanki płatków owsianych (polecam te)
- ½ szklanki daktyli
- 50g musu jabłkowego
- 2 jajka
- 2-4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 70g suszonej żurawiny (lub rodzynków)
- 50g wiórków kokosowych
- 50g orzechów włoskich lub pekan (polecam te)
Przygotowanie
- W robocie kuchennym zblenduj ugotowaną fasolę, płatki owsiane, banana, kakao, daktyle, jajka, syrop z agawy, ekstrakt waniliowy i mus jabłkowy.
- Następnie dodaj suszoną żurawinę, wiórki kokosowe i orzechy (posiekane na kawałki).
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 35 minut.
- Możesz podawać brownie na ciepło, ale smakują równie dobrze po odstaniu w lodówce.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 16 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 126 Kcal | |
Węglowodany | 16 g | |
Błonnik | 4 g | |
Białko | 5 g | |
Tłuszcz | 4 g |