Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Fasolowe brownie z żurawiną, kokosem i orzechami (bezglutenowe)

Fasolowe brownie z żurawiną, kokosem i orzechami (bezglutenowe)

Miałeś już okazję wypróbować zdrowe fasolowe brownie? Jeśli nie, zdecydowanie warto zacząć od tego smacznego przepisu na bezglutenowe brownie z czarnej fasoli. Ten zdrowy deser bez mąki i masła z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Kiedy przyniosłam te zdrowe brownie do pracy i powiedziałam wszystkim, że przygotowałam je z fasoli, nikt nie chciał mi uwierzyć. Oczywiście są nieco twardsze niż klasyczne, puszyste brownie, ale nikt nie wyczuł w nich smaku samej fasoli. Wszystkim bardzo smakowały, a dodatkowo ucieszyli się, że nawet o tym nie wiedząc, zjedli porządną porcję roślin strączkowych.

Na mojej stronie znajdziesz kilka zdrowych deserów na bazie strączków, ale główną rolę odgrywa w nich zwykle ciecierzyca. Tym razem postanowiłam jednak wykorzystać czarną fasolę i okazało się, że można z niej przygotować naprawdę wiele pyszności. Te bezglutenowe brownie mogą się pochwalić wysoką zawartością błonnika, witamin i minerałów oraz niską zawartością tłuszczu. Mąkę zastąpiłam w nich fasolą z płatkami owsianymi, a solidna dawka kakao zapewnia im dodatkowo wspaniały, czekoladowy smak. Lubię dodawać też do ciasta mieszankę suszonej żurawiny, wiórków kokosowych i orzechów włoskich, żeby zapewnić smakową niespodziankę w każdym kęsie.

Te brownie najbardziej smakują mi następnego dnia, po spędzeniu nocy w lodówce. Daj im szansę, ponieważ z pewnością na nią zasługują.

Składniki

  • 300g gotowanej czarnej fasoli (150g surowej)
  • 1 dojrzały banan
  • ½ szklanki kakao
  • ½ szklanki płatków owsianych (polecam te)
  • ½ szklanki daktyli
  • 50g musu jabłkowego
  • 2 jajka
  • 2-4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 70g suszonej żurawiny (lub rodzynków)
  • 50g wiórków kokosowych
  • 50g orzechów włoskich lub pekan (polecam te)

Przygotowanie

  1. W robocie kuchennym zblenduj ugotowaną fasolę, płatki owsiane, banana, kakao, daktyle, jajka, syrop z agawy, ekstrakt waniliowy i mus jabłkowy.
  2. Następnie dodaj suszoną żurawinę, wiórki kokosowe i orzechy (posiekane na kawałki).
  3. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 35 minut.
  4. Możesz podawać brownie na ciepło, ale smakują równie dobrze po odstaniu w lodówce.
Czas przygotowania40 minut
Porcje16 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie126 Kcal
Węglowodany16 g
Błonnik4 g
Białko5 g
Tłuszcz4 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze