Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Dietetyczny zapiekany omlet z tuńczykiem

Dietetyczny zapiekany omlet z tuńczykiem

Czy lubisz jajka na śniadanie? W takim razie, z niezliczonych sposobów ich przygotowania, wypróbuj także i ten przepis na dietetyczny omlet z tuńczykiem. To zdrowe, nisko węglowodanowe śniadanie zadowoli wszystkich członków Twojej rodziny - dzieci i dorosłych!

Omlet zapiekany w silikonowej formie ma bardziej delikatny smak i jest lżej strawny, ponieważ nie trzeba używać oleju do jego smażenia.Doda Ci energii na nowy dzień, a dzięki wysokiej zawartości białka, ten pieczony omlet z tuńczykiem również dobrze Cię nasyci.

Przestanie Cię też dziwić, dlaczego Hiszpanie tak często przygotowują omlet na śniadanie. Robią go na wiele sposobów, jako wariacje wegetariańskie lub mięsne. Ta zdrowa, niskokaloryczna i niskotłuszczowa wersja zawiera cukinię i tuńczyka - składniki, które zapewniają delikatność i doskonały smak. To niewiarygodne, jak wiele wspaniałych przepisów można wyczarować w połączeniu z tuńczykiem!

Dietetyczny omlet z tuńczyka możesz podawać posypany tartym serem i z kromką pełnoziarnistego chleba. Jest jednak równie doskonały bez chleba, który można zastąpić świeżymi warzywami, takimi jak pomidory, papryka lub ogórek.

*Omlet nie rozpadnie się bez mąki. Dlatego w przepisie jej nie podaję, ale jeśli użyjesz odrobinę mąki, omlet stanie się jeszcze bardziej jędrny i twardszy.

Składniki

  • 150 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 młoda cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • garść tartego sera
  • 2 łyżki mąki orkiszowej lub innej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

Przygotowanie

  1. Drobno posiekaj cukinię i cebulę.
  2. W misce wymieszaj je z tuńczykiem (odsączonym z wody), zmiażdżonymi ząbkami czosnku i jajkami.
  3. Następnie dokładnie wmieszaj wszystkie pozostałe składniki.
  4. Wlej powstałą mieszaninę do silikonowej formy lub do formy wyłożonej pergaminem.
  5. Piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż do zrumienienia.
  6. Przed pokrojeniem odstaw go co najmniej na 5 minut, aby się nie rozpadał.
Czas przygotowania35 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie242 Kcal
Węglowodany2 g
Błonnik0 g
Białko31 g
Tłuszcz13 g