
Dietetyczny zapiekany omlet z tuńczykiem
Czy lubisz jajka na śniadanie? W takim razie, z niezliczonych sposobów ich przygotowania, wypróbuj także i ten przepis na dietetyczny omlet z tuńczykiem. To zdrowe, nisko węglowodanowe śniadanie zadowoli wszystkich członków Twojej rodziny - dzieci i dorosłych!
Omlet zapiekany w silikonowej formie ma bardziej delikatny smak i jest lżej strawny, ponieważ nie trzeba używać oleju do jego smażenia.Doda Ci energii na nowy dzień, a dzięki wysokiej zawartości białka, ten pieczony omlet z tuńczykiem również dobrze Cię nasyci.
Przestanie Cię też dziwić, dlaczego Hiszpanie tak często przygotowują omlet na śniadanie. Robią go na wiele sposobów, jako wariacje wegetariańskie lub mięsne. Ta zdrowa, niskokaloryczna i niskotłuszczowa wersja zawiera cukinię i tuńczyka - składniki, które zapewniają delikatność i doskonały smak. To niewiarygodne, jak wiele wspaniałych przepisów można wyczarować w połączeniu z tuńczykiem!
Dietetyczny omlet z tuńczyka możesz podawać posypany tartym serem i z kromką pełnoziarnistego chleba. Jest jednak równie doskonały bez chleba, który można zastąpić świeżymi warzywami, takimi jak pomidory, papryka lub ogórek.
*Omlet nie rozpadnie się bez mąki. Dlatego w przepisie jej nie podaję, ale jeśli użyjesz odrobinę mąki, omlet stanie się jeszcze bardziej jędrny i twardszy.
Składniki
- 150 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 młoda cukinia
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- garść tartego sera
- 2 łyżki mąki orkiszowej lub innej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
Przygotowanie
- Drobno posiekaj cukinię i cebulę.
- W misce wymieszaj je z tuńczykiem (odsączonym z wody), zmiażdżonymi ząbkami czosnku i jajkami.
- Następnie dokładnie wmieszaj wszystkie pozostałe składniki.
- Wlej powstałą mieszaninę do silikonowej formy lub do formy wyłożonej pergaminem.
- Piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż do zrumienienia.
- Przed pokrojeniem odstaw go co najmniej na 5 minut, aby się nie rozpadał.
Czas przygotowania | 35 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 242 Kcal | |
Węglowodany | 2 g | |
Błonnik | 0 g | |
Białko | 31 g | |
Tłuszcz | 13 g |