
Zdrowe frytki z kalarepy
Jestem pewna, że jeśli spróbujesz tych zdrowych frytek z kalarepy, już nigdy nie wrócisz do ich klasycznej wersji. Wypróbuj je jako romantyczny, zdrowy i szybki obiad. Tym przepisem na frytki z kalarepy z pewnością oczarujesz swoją ukochaną osobę bardziej niż kolekcją motyli.
Frytki już od dłuższego czasu nie kojarzą się tylko z ziemniakami. Zdrowe frytki warzywne są proste i bardzo łatwo je przygotować, chociażby z kalarepy. Kalarepa to wspaniałe źródło składników odżywczych, ponieważ zawiera magnez, który stymuluje pracę organizmu. Aktywne substancje zawarte w kalarepie pomagają zwalczać stany zapalne, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę, a także pomagają w utracie wagi i zachowaniu szczupłej sylwetki.
Jeśli odpowiednio przyprawisz te niskokaloryczne frytki z kalarepy, staną się naturalną częścią Twojego zdrowego jadłospisu i już zawsze będziesz przyrządzać je jako dodatek do ryb lub mięsa albo jako przekąskę dla znajomych, podawaną z Twoim ulubionym sosem. Zobaczysz, że nie będziesz już więcej tęsknić za klasycznymi, ziemniaczanymi frytkami.
Pomysł na świetną niskokaloryczną przekąskę lub lekki obiad: gorące frytki z jogurtem naturalnym lub domowym sosem, np. czosnkowym.
Składniki
- 2 kalarepy
- szczypta soli morskiej (polecam tę)
- przyprawy (do smaku, polecane przyprawy: mielony czarny pieprz, mielona papryka, czosnek w proszku)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (polecam tę)
Przygotowanie
- Obierz kalarepy i pokrój je na kształt frytek.
- Przełóż pokrojone frytki z kalarepy do miski i dopraw solą (w celu wydobycia z nich wody), pozostaw je nasolone na około 20 minut.
- Ten krok można ominąć, ale frytki będą mniej chrupiące.
- Po 20 minutach odsącz je z wody, wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw do smaku i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz frytki z kalarepy w 200 stopniach przez 25 minut, aż zbrązowieją. Podawaj je same, z jogurtem naturalnym lub innymi sosami.
Czas przygotowania | 45 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 20 Kcal | |
Węglowodany | 5 g | |
Błonnik | 6 g | |
Białko | 3 g | |
Tłuszcz | 3 g |