Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe babeczki z tofu (na słono, bezglutenowe, bez jajek)

Zdrowe babeczki z tofu (na słono, bezglutenowe, bez jajek)

Te proste, zdrowe babeczki z tofu są doskonałą alternatywą dla babeczek z jajkami. Ciasto trzyma się razem bez jajek i mąki, a ich smak jest zaskakująco pyszny. Możesz do nich dodawać swoje ulubione składniki, a tym samym łatwo stworzyć wiele wariantów tego przepisu. Te zdrowe i pyszne babeczki mogą być podawane również jako przekąska dla gości. Koniecznie wypróbuj przepis na te zdrowe babeczki tofu!

Babeczki tofu należą do moich ulubionych przepisów na zdrowe śniadanie, a ponieważ mają doskonałe wartości odżywcze, nie mam wyrzutów sumienia, nawet jeśli zjem je wszystkie na obiad. Jednocześnie łatwo jest je zapakować i zabrać ze sobą, dlatego dobrze sprawdzają się jako przekąski do pracy lub szkoły. Te babeczki tofu są nie tylko niskotłuszczowe i bogate w białko, ale także niskokaloryczne i o niskiej zawartości węglowodanów, co oznacza, że ​są także dietetyczne. Przepis zadowoli nie tylko wszystkich entuzjastów zdrowego stylu życia i fitnessu, ale jest także idealny dla osób odchudzających się. Lecz nie zrażaj się tymi właściwościami babeczek, ponieważ jest to jeden z tych przepisów, który jest *niezwykle smaczny i jednocześnie dietetyczny *. Jeśli chcesz go zmodyfikować, zalecam dodanie do ciasta suszonych pomidorów, tuńczyka, oliwek lub dymki, zgodnie z Twoimi upodobaniami.

Jeśli szukasz łatwego przepisu na smaczne babeczki, które nie zawierają jajek i są bezglutenowe, koniecznie spróbuj tych zdrowych babeczek tofu. Jestem pewna, że cała Twoja rodzina pokocha je i będą znikać ze stołu z prędkością światła. Możesz podawać je jako samodzielną przekąskę lub z twarożkiem, chlebem lub ulubioną sałatką.

Składniki

  • 300 g tofu
  • 1/2 średniej cukini
  • 1/2 cebuli
  • 200 g szynki dobrej jakości
  • 70 g tartego sera
  • szczypta soli (polecam tę)
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta oregano
  • Opcjonalnie:
  • suszone pomidory
  • oliwki
  • tuńczyk sosie własnym
  • szczypiorek

Przygotowanie

  1. Ugnieć tofu rękami lub zawiń na chwilę w ręcznik kuchenny, aby wycisnąć z niego wodę, a następnie umieść tofu w misce.
  2. Rozgnieć tofu widelcem.
  3. Zetrzyj połowę cukinii na grubej tarce, a następnie osusz startą masę podobnie jak tofu - za pomocą rąk lub ręczników kuchennych.
  4. Do startego tofu dodaj startą cukinię, drobno pokrojoną szynkę, cebulę i tarty ser.
  5. Możesz także dodać swoje ulubione składniki (takie jak posiekane suszone pomidory lub oliwki).
  6. Na koniec dopraw i posól wszystko.
  7. Rozdziel masę do 12 silikonowych foremek do babeczek i dociśnij ciasto, używając łyżki. Jeśli nie masz silikonowych foremek, możesz po prostu użyć natłuszczonych metalowych foremek.
  8. Piecz babeczki przez 35 minut w 185 stopniach Celsjusza .
  9. Po upieczeniu zostaw je na kilka minut do ostygnięcia, a następnie ostrożnie wyjmij z foremek.
Czas przygotowania45 minut
Porcje12 muffinów
Wartości odżywcze/ 1 muffin
Kalorie49 Kcal
Węglowodany1 g
Błonnik1 g
Białko7 g
Tłuszcz2 g