
Zdrowa warzywno-owocowa sałatka z tuńczykiem
Połączenie tuńczyka z owocami może się wydawać niecodzienne, ale naprawdę warto je wypróbować. Ta sałatka jest lekka, ale jednocześnie sycąca i bardzo orzeźwiająca, a tuńczyk dodaje jej smakowi nowy wymiar. W zaledwie jednej porcji tej fit sałatki znajdziesz dużą ilość białka, kwasy tłuszczowe omega-3 i dobre węglowodany.
Pewnie zdążyliście już zauważyć po moich przepisach, że lubię oryginalne sałatki i inne dania. Ta sałatka należy jednak do moich ulubionych. Najczęściej podaję ją na liściu sałaty lub układam warstwami na większych plastrach jabłka. Czasami jem ją na lunch, czasami na obiad, i myślę, że dobrze sprawdzi się także jako przekąska do pracy lub szkoły. Lepiej jednak unikać jakichkolwiek interakcji społecznych podczas jej spożywania. :)
Do przygotowania tej prostej sałatki potrzebujesz zaledwie kilku minut, wystarczy, że wymieszasz ze sobą wszystkie składniki. Możesz dodać do niej orzechy lub suszone owoce (ja najbardziej lubię rodzynki i żurawinę), ale te opcjonalne dodatki nie zostały uwzględnione przy obliczaniu wartości odżywczych. Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, dodaj nieco mielonego czarnego pieprzu.
Wypróbuj tę zdrową warzywno-owocową sałatkę z tuńczykiem, a na pewno też ją pokochasz.
Składniki
- 150g tuńczyka w wodzie
- 1 jabłko
- 50g winogron
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść młodego szpinaku
- garść liści sałaty lodowej lub mieszanki sałat
- garść migdałów lub orzechów włoskich (opcjonalnie) (polecam te)
- suszone rodzynki (opcjonalnie)
Przygotowanie
- W misce wymieszaj razem jogurt, sok z cytryny i odsączonego tuńczyka.
- Posiekaj drobno szpinak i sałatę, dodaj do mieszanki z tuńczyka i wymieszaj.
- Dodaj winogrona i pokrojone w kostkę jabłko.
- Możesz posypać sałatkę suszonymi rodzynkami lub orzechami i od razu podać.
Czas przygotowania | 5 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 140 Kcal | |
Węglowodany | 15 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 17 g | |
Tłuszcz | 2 g |