
Trzyskładnikowe bananowo-owsiane ciasteczka bez mąki, cukru i jajek
Ten trzyskładnikowy klasyk z pewnością jest już znany wielu z Was. Za każdym razem, kiedy mam w domu przejrzałe banany i nachodzi mnie chęć na deser, ale nie mam ochoty na dużo pieczenia, sięgam po te fit trzyskładnikowe ciasteczka bananowo-owsiane. Po prostu mieszam rozgniecione banany z płatkami owsianymi i kawałkami ciemnej czekolady lub dodaję inne składniki, które mam pod ręką, piekę je, i po chwili mam już pyszne i zdrowe ciasteczka.
To świetny, szybki przepis, który nadaje się na zdrowe śniadanie albo poranną przekąskę do szkoły lub pracy, a także na prosty deser. Jego przygotowanie z pewnością zajmie Ci mniej niż 5 minut. Te zdrowe ciasteczka bananowo-owsiane bez mąki, cukru i jajek naprawdę można zrobić z zaledwie trzech składników, w dodatku są wegańskie, odpowiednie dla alergików, i to najlepsze zdrowe ciastka, jakie kiedykolwiek jadłam. Dodatkowo są całkowicie bezolejowe, dzięki czemu są idealnie delikatne i zawierają mało tłuszczu.
Naprawdę warto wypróbować te fit ciasteczka. Jeśli wiesz, że kolejny poranek spędzisz w biegu, przygotuj je dzień wcześniej, żeby uniknąć niezdrowego śniadania lub porannej przekąski. Nadają się one także na zdrową podróżną przekąskę, więc możesz po prostu zabrać je ze sobą na wycieczkę lub dłuższą przechadzkę — sama to wypróbowałam. Jestem pewna, że pokochają je też najmłodsi.
Z tego przepisu powinno wyjść około 12 ciastek. Czasami lubię dodawać do nich kokosa, kakao, żurawinę, różne nasiona i kawałki orzechów, ale możesz także wzbogacić je odżywką białkową.
Składniki
- 2 duże dojrzałe banany
- ¼ szklanki kawałków ciemnej czekolady
- 1 ½ szklanki płatków owsianych (polecam te)
- wiórki kokosowe, rodzynki lub orzechy (opcjonalnie) (polecam te)
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Ugnieć banany i dokładnie wymieszaj je z resztą składników.
- Uformuj z mieszanki małe ciasteczka i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasteczka przez 15 minut w 190 stopniach.
Czas przygotowania | 20 minut | |
Porcje | 12 porcji |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 92 Kcal | |
Węglowodany | 14 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 2 g | |
Tłuszcz | 3 g |