
Szpinakowe naleśniki z kurczakiem
Tym razem mam dla Ciebie przepis na smaczny fit lunch lub obiad z kurczakiem. Wypróbuj te zdrowe naleśniki szpinakowe z kurczakiem, które nie tylko zadowolą Cię wysoką zawartością białka, ale także usatysfakcjonują Twoje kubki smakowe.
Naleśniki szpinakowe są bardzo proste w przygotowaniu, a do ich przyrządzenia potrzebujesz tylko 4 składników: szpinaku, płatków owsianych, białek jaj i zwykłego jogurtu. Te są dodatkowo bezmączne i stanowią świetny sposób na ciche „przemycenie” większej ilości smacznych warzyw do Twojego jadłospisu. Możesz także przygotować te naleśniki szpinakowe bez mięsa, na przykład w wersji śniadaniowej.
W tym przepisie zamiast sosu użyłam serka wiejskiego — to smaczny dodatek bez zbędnego tłuszczu i kalorii. Kolejną zaletą tego posiłku jest to, że zawiera mało kalorii i tłuszczu, a do tego jest niskowęglowodanowy, czyli ma bardzo małą ilość węglowodanów. To wspaniały przepis, który jest tak smaczny, że nawet nie zauważysz, że to dietetyczny posiłek.
Jeśli szukasz smacznego fit przepisu na danie z piersią z kurczaka, zdecydowanie warto wypróbować te naleśniki szpinakowe z kurczakiem i serkiem wiejskim. Przygotujesz je w zaledwie 30 minut. Ponadto dobrze Cię nasycą i dzięki swoim korzystnym wartościom odżywczym idealnie sprawdzą się także jako przekąska potreningowa.
Składniki
- Naleśniki:
- 100g świeżego szpinaku
- 40g płatków owsianych (polecam te)
- 3 duże białka jajek
- 40g jogurtu naturalnego
- Nadzienie:
- 250g piersi z kurczaka
- 100g twarożku lub świeżej mozzarelli (w kawałkach)
- pomidor
- bazylia
Przygotowanie
- Opiecz pokrojone kawałki piersi z kurczaka na patelni grillowej, aż się zazłocą.
- Kiedy mięso będzie już gotowe, przykryj patelnię, żeby kurczak się nie ostygł.
- Wymieszaj wszystkie składniki na naleśniki w blenderze, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Przelej ją na patelnię, formując naleśnika i smaż go przez ok. minutę z każdej strony.
- Kiedy naleśniki będą już gotowe, połóż wszystkie składniki warstwowo na talerzu, żeby stworzyć wieżę.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 307 Kcal | |
Węglowodany | 13 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 49 g | |
Tłuszcz | 5 g |