Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
„Spaghetti” z cukinii z łososiem w kremowym sosie awokado (zoodles)

„Spaghetti” z cukinii z łososiem w kremowym sosie awokado (zoodles)

„Cukinie, wszędzie cukinie”, mówisz, przechadzając się po swoim ogrodzie. Jeśli nie masz już pomysłów na to, co zrobić z tak dużą ilością cukinii, chciałabym przedstawić Ci „spaghetti” z cukinii z łososiem w kremowym sosie awokado. Widzę, że już świecą Ci się oczy i uwierz mi, to połączenie naprawdę rozgrzeje Twoje serce.

Najsmaczniejsze i najlepsze fit przepisy zwykle łączą się awokado, to pewne. To bardzo zdrowy owoc, a także jedna z najbardziej odżywczych superżywności na naszej planecie. W połączeniu z łososiem tworzy zbilansowany odżywczo przepis, ponieważ razem zawierają jeszcze więcej białka, tłuszczy nienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a dzięki niskiej zawartości węglowodanów pomagają wszystkim osobom walczącym z rozmaitymi dietami.

Cukinia, bogata w składniki odżywcze, z dumą bierze udział w tym koncercie smaków, ponieważ jest soczysta i łatwa w przygotowaniu. Jednocześnie korzystnie wpływa na system odpornościowy naszego organizmu, skutecznie go detoksykuje i w połączeniu z innymi składnikami zapewnia lekkostrawność tej bomby witaminowej. Żeby stworzyć „zoodles” (makaron) z cukinii, potrzebujesz jedynie spiralizera (polecam ten) .

Spaghetti z cukinii (nazywane także zoodles) z kremowym sosem awokado i tuńczykiem to wspaniały, zdrowy fit lunch lub obiad. Nie tylko Cię nasyci, ale zapewni Ci również dużą dawkę witamin, minerałów, białka i zdrowych tłuszczy.

Składniki

  • 300g łososia
  • 1 cukinia
  • 1 awokado
  • 200g grzybów
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z 1 limonki
  • ⅓ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • pietruszka
  • ½ łyżeczki soli morskiej (polecam tę)
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Zgrilluj łososia na patelni teflonowej razem z grzybami, aż się zazłoci.
  2. Obieraczką lub tarką zetrzyj, lub pokrój cukinię na „spaghetti” i umieść w misce.
  3. W blenderze wymieszaj razem awokado, jogurt, sok z limonki, czosnek, cebulę, czarny pieprz, sól i trochę pietruszki.
  4. Kiedy będzie gotowy, wymieszaj sos z pokrojoną cukinią, grillowanym łososiem i grzybami, i podaj na ciepło.
Czas przygotowania15 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie375 Kcal
Węglowodany8 g
Błonnik7 g
Białko35 g
Tłuszcz21 g