
Proste pad thai z kurczakiem
Jeśli lubisz egzotyczne smaki, koniecznie wypróbuj ten przepis na zdrowe i proste pad thai z kurczakiem. Jest to danie o pysznym smaku, a jednocześnie posiłek dietetyczny z dużą ilością warzyw i białka. Więc jeśli masz problem z podjęciem decyzji, co zdrowego i smacznego dziś ugotować, sięgnij po ten przepis.
Pad thai z kurczakiem to zdrowe i łatwe do przyrządzenia danie. Składniki są proste, a mimo to gwarantują doskonały smak. To naprawdę zdrowy przepis na potrawę z kurczaka, która jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Docenisz także jej walory odżywcze - jest niskokaloryczna, nisko-węglowodanowa i bogata w białko, dzięki czemu nadaje się również do osób odchudzających się. Idealna jako zdrowy lunch lub kolacja.
Pad thai to tradycyjna tajska potrawa serwowana zazwyczaj z makaronem i z dodatkiem tofu, kurczaka lub krewetek. Jednak w tej lekkiej wersji używam kapusty zamiast makaronu, a kurczak jest tu głównym składnikiem, ponieważ jest doskonałym źródłem białka.
Aby pokazać Ci, jak łatwo można przygotować tę lekką potrawę z kurczaka, przygotowałam dla Ciebie krótki filmik, który znajdziesz poniżej.
Więc jak, przekonałam Cię? :)
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 mała kapusta
- 3 jajka
- 1/4 szklanki rosołu z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oleju kokosowego (polecam ten)
- 4 łyżki orzeszków ziemnych
- 1 zielona papryka
- sól morska
- garść świeżej pietruszki
- sok z 1 limonki/cytryny
- mielony pieprz czarny
- 1 pęczek cebuli dymki
Przygotowanie
- Oczyść kapustę i pokrój na drobne kawałki.
- Rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego na patelni, dodaj cienko pokrojone piersi z kurczaka i smaż do uzyskania złotego koloru (około 5-6 minut).
- W międzyczasie na większej patelni podgrzej pozostałą łyżeczkę oleju kokosowego.
- Dodaj posiekaną cebulę dymkę i zielony pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku, drobno posiekane orzeszki ziemne, sól morską i zmielony czarny pieprz.
- Mieszaj składanki przez jedną minutę, a następnie dodaj posiekaną kapustę.
- Duś kapustę przez 3 minuty, a następnie dodaj ubite wcześniej widelcem w małej misce jaja.
- Gotuj wszystko mieszając jeszcze przez 2 minuty.
- Następnie dodaj sos sojowy i bulion z kurczaka. Gotuj przez kolejne 2 minuty.
- Następnie dodaj podsmażone piersi kurczaka i świeżą pietruszkę.
- Przed podaniem skrop pad thai sokiem z limonki lub cytryny.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 310 Kcal | |
Węglowodany | 10 g | |
Błonnik | 7 g | |
Białko | 35 g | |
Tłuszcz | 12 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruBogate w błonnikNiskokalorycznePrzepisy na obiad i lunchBezglutenoweKurczakWarzywaPrzepisy na lunch i obiad bez nabiałuPrzepisy z warzywami na obiad i lunchNiskokaloryczne przepisy na obiad i lunchNisko-tłuszczowe przepisy z kurczakaWysokobiałkowe przepisy z jajkamiNiskokaloryczne przepisy z jajami na utratę wagiPrzepisy low carb z warzywamiNiskokaloryczne przepisy z warzywami na utratę wagiBezglutenowe przepisy z warzywami
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Komentarze
✉️ Send me your favorite recipe.
Email it to me and I will be happy to try it and publish it.