Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Pieczony budyń twarogowy z owocami

Pieczony budyń twarogowy z owocami

Pamiętam dzieciństwo spędzone u babci, która potrafiła wyczarować tak wspaniały pudding ryżowy, że nam, dzieciom, nigdy nie było go dość. Jestem przekonana, że gdyby moja babcia znała ten przepis na pieczony pudding twarogowy z owocami bez ryżu, cukru ani mąki, przygotowywałaby go równie świetnie i smacznie, a do tego jeszcze zdrowiej.

Bazą tego pieczonego budyniu twarogowego z owocami jest twarożek, bogaty w białko i minerały. Nasyci on Twoje ciało i zapewni mu konieczny wapń. Owoce zostały tu dodane w formie naładowanych witaminami jabłek, a także słodkich truskawek i bananów, bogatych w błonnik i potas. Zamiast cukru posyp owoce aromatyczną cynamonową przyprawą — nie tylko sprawi, że Twoje mieszkanie wypełni się pięknym zapachem, ale także nada temu pieczonemu budyniowi idealny smak. Ten przepis to także strzał w dziesiątkę dla miłośników jogurtów, którzy także wzmocnią dzięki niemu swoje kości, uspokoją żołądek i nie zagrożą swoim płaskim brzuchom. Pieczony budyń twarogowy z owocami jest niskokaloryczny, a zarazem bogaty w błonnik i białko.

Ten prosty pieczony budyń twarogowy z owocami jest łatwy w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny, nawet bez dodatku ryżu, cukru czy mąki. Możesz przygotować go w formie pysznego lunchu, ale dobrze sprawdza się także jako deser lub ciepłe śniadanie. Jego bazą jest połączenie tych trzech wspaniałych, zdrowych składników: owoców, twarogu i jogurtu.

Składniki

  • 2 jabłka
  • 200g truskawek (lub innych owoców)
  • 2 banany
  • 200g twarogu
  • 150g jogurtu greckiego
  • orzechy, suszone rodzynki, wiórki kokosowe… (opcjonalnie)
  • cynamon (opcjonalnie)
  • 1 jajko (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Zetrzyj lub pokrój jabłka na drobne kawałki.
  2. Umieść jabłka w mniejszej formie do pieczenia (np. do chleba) i równomiernie rozrzuć na nich truskawki lub inne owoce.
  3. Możesz też posypać owoce cynamonem.
  4. W misce ugnieć widelcem banany, a następnie dodaj twaróg i jogurt.
  5. Wymieszaj dokładnie.
  6. Możesz dodać do smaku orzechy, wiórki kokosowe lub suszone rodzynki.
  7. Wylej mieszankę twarogową na owoce i piecz w 180 stopniach przez 30-35 minut.
  8. Wyjmij budyń, gdy góra się zabrązowi.
  9. Podawaj na ciepło lub na zimno.
  10. Pieczony pudding nie zachowa swojej formy, ale będzie pyszny! Jeśli chcesz, by ją utrzymał, przed pieczeniem dodaj do mieszanki twarogowej jajko.
Czas przygotowania40 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie367 Kcal
Węglowodany57 g
Błonnik10 g
Białko28 g
Tłuszcz1 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze