Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Pieczona komosa ryżowa z brokułami i kurczakiem

Pieczona komosa ryżowa z brokułami i kurczakiem

Jeśli lubisz zapiekanki, to danie z pewnością przypadnie Ci do gustu. Ta pieczona komosa z brokułami i kurczakiem jest nie tylko pyszna, ale także bardzo zdrowa. Zawiera wysoką ilość białka (aż do 28g w porcji), witamin i minerałów.

Myślę, że połączenie brokuła, komosy ryżowej i kurczaka w tym przepisie jest idealne. Najbardziej lubię podawać to danie jako zdrowy lunch lub obiad. Wracam do tego przepisu za każdym razem, kiedy nie wiem, co ugotować. Ta potrawa przypadnie także do gustu osobom z celiakią, ponieważ jest całkowicie bezglutenowa.

Komosa ryżowa słusznie zaliczana jest do „superżywności” i na pewno warto spróbować jej również w tej formie. Ta pieczona komosa jest niezwykle kremowa ze względu na dodany do niej ser. Najbardziej polecam wykorzystanie tartej mozzarelli, ale możesz też użyć innego rodzaju sera, który masz pod ręką. Z podanej ilości składników zrobisz 6 mniejszych porcji, więc możesz z łatwością spakować resztę i zabrać ją do pracy lub szkoły następnego dnia (oczywiście, jeśli coś Ci zostanie). Ten przepis idealnie sprawdza się jako danie pudełkowe.

Składniki

  • 2 szklanki suchej komosy ryżowej (polecam tę)
  • 4 szklanki rosołu drobiowego, wołowego lub warzywnego
  • 300g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 150g tartego sera
  • 300g brokułów
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki pesto z bazylii (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Gotuj piersi z kurczaka w wodzie przez około 20 minut.
  2. Dodaj soli i przypraw do rosołu i zalej nim w misce komosę ryżową. Mieszając co jakiś czas, gotuj komosę, aż rosół wsiąknie.
  3. Pokrój brokuły na kawałki i gotuj na parze przez około 5 minut.
  4. W misce wymieszaj ugotowane piersi z kurczaka, komosę ryżową, pokrojone brokuły, szpinak, drobno posiekaną cebulę i (opcjonalnie) pesto.
  5. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia i posyp tartym serem. Piecz w 200 stopniach przez 5-10 minut.
  6. Podawaj na ciepło.
Czas przygotowania40 minut
Porcje6 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie365 Kcal
Węglowodany40 g
Błonnik5 g
Białko28 g
Tłuszcz8 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze