
Mleczna kasza bulgur z nasionami chia i żurawiną
Ta pyszna mleczna kasza bulgur z nasionami chia i żurawiną jest odpowiednia zarówno na śniadanie, jak i słodki obiad. Jest dosyć niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie. Jeżeli zastanawiasz się, co pysznego ugotować z kaszy bulgur, to czas wypróbować ten przepis.
Jeżeli cierpisz na nietolerancję laktozy, polecam użycie mleka roślinnego (migdałowego lub kokosowego). Oprócz tego, że jest bardziej lekkostrawne, dodaje też charakterystycznego smaku posiłkowi. Możesz też posypać gotowe danie orzechami lub owocami.
Rada: Jeżeli chcesz zmniejszyć ilość węglowodanów w przepisie i zwiększyć zawartość białka, możesz dodać 1 miarkę białka w proszku (polecam ten) zamiast miodu. Dzięki temu kasza będzie jeszcze bardziej mleczna.
Kasza bulgur to wstępnie gotowana kasza z pszenicy o łagodnym orzechowym smaku. Zawiera dużo mikroelementów, takich jak fosfor, magnez, selen, żelazo i witamina A. Jest bogata w błonnik i ma mało tłuszczu. Wykorzystywana jest, na przykład, jako dodatek do sałatek, ale można też przygotować z niej pyszne "risotto" lub różne słodkie dania i "owsianki". Sprzedawana jest w sklepach ze zdrową żywnością (na miejscu i online), ale też w supermarketach.
Jeśli lubisz ryż na mleku, to ta prosta mleczna kasza bulgur z nasionami chia i żurawiną szybko stanie się Twoim ulubieńcem.
1 szklanka = 250 ml
Składniki
- 800 ml mleka migdałowego/kokosowego (lub krowiego)
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 3 łyżki nasion chia (polecam te)
- 3 łyżki miodu
- 150 g suszonej żurawiny
- orzechy (opcjonalnie) (polecam te)
Przygotowanie
- Zagotuj mleko w garnku.
- Dodaj opłukaną kaszę bulgur i nasiona chia do gotującego się mleka i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż kasza całkowicie zmięknie (ok. 15-20 minut).
- Czas gotowania może się różnić w zależności od rozmiaru kaszy.
- Gdy owsianka zgęstnieje, kasza jest miękka, a nasiona chia zaczną przypominać żel, zdejmij garnek z ognia i dodaj miód oraz żurawinę.
- Polecam podawać mleczną kaszę bulgur na ciepło.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 355 Kcal | |
Węglowodany | 63 g | |
Błonnik | 13 g | |
Białko | 8 g | |
Tłuszcz | 6 g |