
Lekkie kremowe risotto z cukinią
Bardzo łatwe i lekkie kremowe risotto z cukinią, które możesz dostosować do własnych upodobań. Każdy początkujący poradzi sobie z przygotowaniem tego przepisu, a po podaniu gotowego dania na stół poczuje się jak zawodowiec. Risotto jest nieziemsko pyszne, a jeśli jeszcze nie wypróbowałeś tego przepisu, to najwyższy czas to zrobić. Risotto z cukinii jest doskonałe jako zdrowy obiad lub kolacja dla całej rodziny.
To zdrowe kremowe risotto z cukinii jest jednym z najpopularniejszych przepisów na mojej stronie internetowej, nie tylko ze względu na jego wspaniały smak, ale także ze względu na prostotę przygotowania. Nie ma w nim żadnych wymyślnych składników i przygotujesz je w krótkim czasie. Ma również doskonałe wartości odżywcze, jest stosunkowo niskotłuszczowe i niskokaloryczne, jest bezmięsne i ma sporą zawartość białka. Oczywiście jeśli chcesz, możesz dodać do niego kurczaka lub tuńczyka, albo na przykład kukurydzę. Ja zawsze przygotowuję je z suszonymi pomidorami, które świetnie pasują do tego lekkiego kremowego risotto z cukinią i zdecydowanie polecam tę kombinację.
Jeśli chcesz przygotować więcej niż 2 porcje, nie zapomnij podwoić ilości składników, co zdecydowanie polecam ;) To risotto można przygotować z dowolnego rodzaju ryżu.
Jeśli spróbujesz tego zdrowego risotto z cukinią, nie zapomnij zostawić komentarza i opowiedzieć, jak Ci smakowało.
Składniki
- 150 g ryżu
- 100 g tartej mozzarelli
- 1 duża cukinia
- 1/2 łyżeczki soli (polecam tę)
- czosnek granulowany
- pieprz czarny mielony
- Opcjonalnie:
- suszone pomidory
- mięso/tuńczyk
- kukurydza
Przygotowanie
- Dopraw ryż solą i pieprzem, gotuj w wodzie do miękkości, postępując zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Po ugotowaniu ryżu, wymieszaj go z tartą mozzarellą i umytą i drobno posiekaną cukinią.
- Jeśli chcesz, możesz dodać kilka opcjonalnych składników, zgodnie ze swoim gustem.
- Dobrze wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.
- Risotto z cukinii najlepiej jest podawać jeszcze ciepłe.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 388 Kcal | |
Węglowodany | 57 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 18 g | |
Tłuszcz | 9 g |