Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Kawałki piersi z indyka w kremowym sosie pomidorowym

Kawałki piersi z indyka w kremowym sosie pomidorowym

Spróbuj przygotować te zdrowe kawałki piersi z indyka w pysznym, kremowym sosie pomidorowym na lunch lub obiad — to uczta nie tylko dla Twojego brzucha, ale i całego ciała. Ten przepis jest niskokaloryczny i niskowęglowodanowy, ponieważ zawiera zaledwie 3g węglowodanów w porcji.

To jeden z moich ulubionych przepisów z mięsem z indyka. W piersi z indyka, podobnie jak piersi z kurczaka, znajdziesz niewiele węglowodanów, tłuszczu i kalorii, a jednocześnie dużo białka, dzięki czemu to świetny składnik diet odchudzających i nie tylko. Nasyci Cię, bez dostarczania Twojemu ciału ogromnych ilości kalorii.

W tym fit daniu znajdziesz interesujące połączenie przypraw takich jak imbir, cynamon, czarny pieprz, czerwona papryka i kolendra. Aby złagodzić nieco sos pomidorowy, dodaj do niego jogurt o co najmniej 3% zawartości tłuszczu, inaczej może tworzyć grudki. Możesz także dodać do mięsa nieco tartego sera, na przykład mozzarelli.

Polecam podawanie tego dania z indyka z ryżem, komosą ryżową, kaszą bulgur lub kuskusem. Jeśli zależy Ci na małej ilości węglowodanów w całym daniu, możesz też przygotować „ryż” z kalafiora, który świetnie komponuje się z tym przepisem.

Składniki

  • 500g piersi z indyka (lub piersi z kurczaka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli morskiej (polecam tę)
  • szczypta cynamonu
  • sok z ½ cytryny
  • 170g jogurtu naturalnego
  • 100g tartego sera (do wyboru)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • woda (jeśli potrzeba)

Przygotowanie

  1. Pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na maśle, aż się zabrązowi.
  2. Dodaj pokrojone kawałki piersi z indyka, przyprawy i sól.
  3. Przykryj garnek i duś mięso przez około 20 minut na średnim ogniu, sprawdzając co jakiś czas, czy się nie przypala.
  4. Po około 20 minutach wlej do garnka przecier pomidorowy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny, dokładnie zamieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
  5. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj wody.
  6. Następnie dodaj tarty ser, pozwól mu się rozpuścić i zdejmij garnek z ognia.
  7. Na koniec dodaj jogurt lub kwaśną śmietanę. Podawaj z ryżem, kaszą bulgur, kuskusem lub komosą ryżową.
Czas przygotowania30 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie170 Kcal
Węglowodany3 g
Błonnik0 g
Białko25 g
Tłuszcz6 g