
Jajecznica bananowo-kakaowa
Widząc ten przepis na słodką jajecznicę możesz pomyśleć, że oszalałam, ale wierzę w to, że przyrządzi go przynajmniej kilka odważnych osób — naprawdę jest tego wart. Jeśli masz w domu starsze banany i jajka, nie zastanawiaj się i wypróbuj tę bananowo-czekoladową jajecznicę.
Jajka to idealny produkt śniadaniowy, ale czasami można mieć już dość klasycznej jajecznicy lub omletów. Niezależnie od tego, czy uwielbiasz słodkie śniadania, a może po prostu chcesz ulepszyć zwykłą jajecznicę, zdecydowanie polecam Ci tę bananowo-czekoladową wersję. Jest po prostu stworzona na śniadanie — zawiera świetnie zbilansowane połączenie węglowodanów, białka i tłuszczy. Znam wiele osób, które wypróbowały tę jajecznicę i teraz przygotowują ją regularnie (z lub bez kakao) i mam nadzieję, że i Ty do nich dołączysz.
Cała porcja tej bananowej owsianki zawiera jedynie 308 kalorii i aż do 19g białka.
Ten przepis powstał, gdy spróbowałam połączyć słodkie śniadanie z jajecznicą. Rezultat był zaskakująco pyszny. Jeśli masz ochotę na jeszcze słodszą wersję, możesz osłodzić ją odrobiną miodu. Polecam także posypanie jej Twoimi ulubionymi orzechami, owocami (świeżymi lub suszonymi), kokosem, a nawet posmarowanie jej masłem orzechowym. Wartości odżywcze zostały obliczone dla jajecznicy bez tych dodatków.
Jeśli wypróbujesz ten przepis, daj mi znać w komentarzach, czy spodobała Ci się ta bananowo-kakaowa jajecznica.
Składniki
- 1 banan
- 3 jajka (lub 2 + 1 białko)
- 1 łyżka kakao (polecam to)
- rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe, owoce
Przygotowanie
- W misce wymieszaj dokładnie jajka z rozgniecionym bananem i kakao.
- Przelej mieszankę na rozgrzaną patelnię i mieszaj.
- Smaż, aż jajka ugotują się na jajecznicę.
- Podaj jajecznicę udekorowaną ulubionymi owocami, rodzynkami, orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Czas przygotowania | 8 minut | |
Porcje | 1 porcja |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 308 Kcal | |
Węglowodany | 26 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 19 g | |
Tłuszcz | 14 g |