
Fit strudel owsiano-jabłkowy
Szybki w przygotowaniu, równie szybko znika z talerza. Jeśli lubisz proste fit przepisy, z pewnością pokochasz ten zdrowy jabłkowo-owsiany fit strudel bez mąki i dodatkowych tłuszczy.
Często, gdy mam ochotę na zdrowy i szybki deser, chwytam się tego przepisu na strudel w wersji fit. Czasami przygotowuję go nawet na śniadanie. Zazwyczaj mam w domu wszystkie potrzebne produkty i bez problemu znajduję 5 minut na jego przygotowanie. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki na ciasto owsiane, rozsmarować je na blaszce, wyłożyć startymi jabłkami, posypać aromatycznym cynamonem, zawinąć i gotowe. Zanim się obejrzysz, zdrowy jabłkowy strudel będzie już w Twoim piekarniku.
Ten jabłkowy strudel nie zawiera żadnych dodatkowych tłuszczy ani mąki. Ciasto składa się z płatków owsianych, jogurtu i miodu, a w nadzieniu znajdziesz tylko jabłka z cynamonem, ale możesz dodać do nich także rodzynki, orzechy, a nawet twarożek. 1 kawałek strudla zawiera tylko 7 kalorii i 1g tłuszczu, co jest bardzo korzystnym wynikiem w porównaniu z klasycznym strudlem na cieście francuskim. W dodatku ta alternatywa jest także o wiele bardziej sycąca, a ze względu na swoją niską kaloryczność sprawdza się także na diecie odchudzającej. W tej fit wersji znajdziesz także więcej błonnika i mikroelementów.
Być może już wyobrażasz sobie, jak wspaniale pachnie ten zdrowy fit strudel podczas pieczenia. Najlepiej jeść go, gdy jest jeszcze ciepły — wtedy smakuje najlepiej.
Składniki
- 1 szklanka +3 łyżki płatków owsianych (polecam te)
- 150g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki wody
- 2-3 łyżki miodu
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu (polecam ten)
- rodzynki, orzechy (opcjonalnie)
Przygotowanie
- W misce wymieszaj płatki owsiane, jogurt, wodę i 2-3 łyżki miodu.
- Rozprowadź ciasto (o gęstej, średnio twardej konsystencji) na papierze do pieczenia. Uformuj z niego prostokątny placek o grubości ok. 0,5cm.
- Zetrzyj jabłka i wymieszaj z cynamonem.
- Jeśli wolisz słodsze desery, polecam dodać 1 łyżkę miodu lub innego słodzika.
- Rozprowadź nadzienie z jabłek na cieście, złóż je na pół i mocno zasklep brzegi, żeby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
- Piecz strudla przez 30 minut w 200 stopniach, aż się zazłoci.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 10 kawałków |
Wartości odżywcze / 1 kawałek | ||
Kalorie | 75 Kcal | |
Węglowodany | 14 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 2 g | |
Tłuszcz | 1 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
NiskotłuszczowePrzepisy wegetariańskiePrzepisy na śniadaniaZdrowe deseryNiezawierające jajekOwiesPrzepisy na śniadanie z płatkami owsianymiPrzepisy na desery niskokalorycznePrzepisy na desery bez jajekZdrowe przepisy z wysoką zawartością błonnikaZdrowe desery z płatków owsianychPrzepisy na przekąski nisko-tłuszczoweNiskokaloryczne przepisy na Boże Narodzenie i inne okazjeWysoko-błonnikowe przepisy z płatków owsianychNisko-tłuszczowe przepisy z płatkami owsianymi
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Komentarze
✉️ Send me your favorite recipe.
Email it to me and I will be happy to try it and publish it.