Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Fit strudel owsiano-jabłkowy

Fit strudel owsiano-jabłkowy

Szybki w przygotowaniu, równie szybko znika z talerza. Jeśli lubisz proste fit przepisy, z pewnością pokochasz ten zdrowy jabłkowo-owsiany fit strudel bez mąki i dodatkowych tłuszczy.

Często, gdy mam ochotę na zdrowy i szybki deser, chwytam się tego przepisu na strudel w wersji fit. Czasami przygotowuję go nawet na śniadanie. Zazwyczaj mam w domu wszystkie potrzebne produkty i bez problemu znajduję 5 minut na jego przygotowanie. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki na ciasto owsiane, rozsmarować je na blaszce, wyłożyć startymi jabłkami, posypać aromatycznym cynamonem, zawinąć i gotowe. Zanim się obejrzysz, zdrowy jabłkowy strudel będzie już w Twoim piekarniku.

Ten jabłkowy strudel nie zawiera żadnych dodatkowych tłuszczy ani mąki. Ciasto składa się z płatków owsianych, jogurtu i miodu, a w nadzieniu znajdziesz tylko jabłka z cynamonem, ale możesz dodać do nich także rodzynki, orzechy, a nawet twarożek. 1 kawałek strudla zawiera tylko 7 kalorii i 1g tłuszczu, co jest bardzo korzystnym wynikiem w porównaniu z klasycznym strudlem na cieście francuskim. W dodatku ta alternatywa jest także o wiele bardziej sycąca, a ze względu na swoją niską kaloryczność sprawdza się także na diecie odchudzającej. W tej fit wersji znajdziesz także więcej błonnika i mikroelementów.

Być może już wyobrażasz sobie, jak wspaniale pachnie ten zdrowy fit strudel podczas pieczenia. Najlepiej jeść go, gdy jest jeszcze ciepły — wtedy smakuje najlepiej.

Składniki

  • 1 szklanka +3 łyżki płatków owsianych (polecam te)
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki wody
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • rodzynki, orzechy (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj płatki owsiane, jogurt, wodę i 2-3 łyżki miodu.
  2. Rozprowadź ciasto (o gęstej, średnio twardej konsystencji) na papierze do pieczenia. Uformuj z niego prostokątny placek o grubości ok. 0,5cm.
  3. Zetrzyj jabłka i wymieszaj z cynamonem.
  4. Jeśli wolisz słodsze desery, polecam dodać 1 łyżkę miodu lub innego słodzika.
  5. Rozprowadź nadzienie z jabłek na cieście, złóż je na pół i mocno zasklep brzegi, żeby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
  6. Piecz strudla przez 30 minut w 200 stopniach, aż się zazłoci.
Czas przygotowania40 minut
Porcje10 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie75 Kcal
Węglowodany14 g
Błonnik2 g
Białko2 g
Tłuszcz1 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze