Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Dietetyczny budyń ryżowy z migdałami

Dietetyczny budyń ryżowy z migdałami

Przedstawiam Ci najlepszy przepis na lekki budyń ryżowy (znany także jako mleczny ryż lub ryż na mleku), jaki do tej pory znalazłam, który w dodatku jest także wysokobiałkowy. Jedna duża i pożywna porcja tego fit budyniu zawiera 260 kcal i aż do 18g białka. Jeśli lubisz słodkie dania z ryżem, nie zwlekaj i wypróbuj ten mleczny ryż z migdałami. To jeden z moich ulubionych przepisów.

Uwielbiam smak kremowego ryżu, rozgotowanego w mleku. Jednak żeby osiągnąć ten wyśmienity smak, mleczny ryż często gotuje się na wysokotłuszczowej śmietanie. Aby zachować jego kremową konsystencję, ale jednocześnie przygotować fit wersję tego przepisu i otrzymać korzystne wartości odżywcze, wymieszałam ryż z jogurtem greckim o obniżonej zawartości tłuszczu, zamiast używać do tego ciężkiej śmietany. To dodatkowo wzbogaci danie w białko. Jeśli chcesz go przygotować w jeszcze bardziej dietetycznej i fit formie, możesz zastąpić miód stewią lub odżywką białkową (ale wtedy będzie znacznie gęstszy). Na koniec lubię dodawać do tego zdrowego budyniu ryżowego ciepłe lub kwaśne wiśnie, które jeszcze bardziej wzbogacają jego smak.

Ten zdrowy, kremowy ryż na mleku świetnie smakuje podawany na ciepło, ale równie dobrze sprawdza się na zimno. Lubię przygotowywać go na zdrowe śniadanie lub deser. Jego kuszący, kremowy smak z kruchymi kawałkami migdałów i słodkim dodatkiem wiśni zabierze Cię do nieba. Warto go wypróbować i jestem pewna, że posmakuje także najmłodszym.

Składniki

  • 300ml wody
  • 180g ryżu brązowego (lub innego) (polecam ten)
  • 1l mleka
  • 4-6 łyżek miodu
  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • 80g migdałów (polecam te)
  • garść rodzynków (opcjonalnie)
  • 1 laska wanilii
  • wiśnie (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Zagotuj w garnku 100ml wody.
  2. Dodaj opłukany ryż i gotuj go, aż wsiąknie w niego cała woda (około 5 minut).
  3. Następnie dodaj mleko, ziarna wanilii oraz rodzynki i gotuj na średnim ogniu, aż mleko wsiąknie w ryż.
  4. Ryż powinien zrobić się lepki.
  5. Kiedy będzie gotowy, zdejmij go z ognia, wmieszaj miód do smaku i odstaw do całkowitego ostygnięcia (najlepiej w lodówce).
  6. Na koniec dodaj posiekane migdały i wymieszaj z jogurtem greckim.
  7. Podawaj pudding na zimno, najlepiej polany gorącym sosem wiśniowym.
Czas przygotowania25 minut
Porcje6 porcji
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie260 Kcal
Węglowodany31 g
Błonnik2 g
Białko18 g
Tłuszcz7 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze