
Dietetyczne piersi z kurczaka ze szpinakiem
Świetny przepis na smaczny i zdrowy lunch lub kolację, który można przygotować w ciągu 30 minut. Wysoka zawartość białka, niska zawartość węglowodanów i niewiele kalorii czynią ten przepis idealnym dla utraty wagi. Piersi kurczaka ze szpinakiem mogą być podawane jaki samodzielne danie lub z ryżem, ziemniakami, kuskusem albo warzywami. Wypróbuj ten smaczny przepis na zdrowego i dietetycznego kurczaka ze szpinakiem.
Ten przepis jest jednym z moich ulubionych, jest bardzo łatwy do przygotowania, więc żaden początkujący kucharz nie powinien się go obawiać. To danie odpowiednie dla każdego, kto próbuje schudnąć lub chce świetnie wyglądać w bikini. Poprzez zmieszanie równych ilości mrożonego szpinaku i mięsa zmniejszamy zawartość kalorii w daniu, jednak będzie ono nadal dość sycące. Możesz także podawać to danie bez żadnych dodatków, lecz tę decyzję pozostawię już Tobie. Zdecydowanie polecam dodanie startej mozzarelli i kukurydzy do przepisu, wprost nie wyobrażam sobie tego dania bez nich. Uwierz mi - każdy, kto próbował tej potrawy, po prostu ją pokochał. Poza tym, że te dietetyczne piersi kurczaka ze szpinakiem są bogate w białko, zawierają również duże ilości witamin i minerałów oraz sporo błonnika.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczny i dietetyczny przepis na lunch lub kolację wysokobiałkową, to jesteś we właściwym miejscu ;)
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
- 1 łyżeczka soli (polecam tę)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- Opcjonalnie:
- tarta mozzarella
- kukurydza
Przygotowanie
- Rozmroź szpinak.
- W dużym garnku rozpuść olej kokosowy na średnim ogniu, dodaj drobno pokrojoną cebulę i obsmaż ją, aż stanie się przezroczysta.
- Dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, wymieszaj, dopraw solą i przyprawami, zalej 150 ml wody i duś przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodaj sos sojowy, zmiażdżone ząbki czosnku i rozmrożony szpinak.
- Mieszaj, aż nadmiar wody odparuje.
- Następnie dodaj kukurydzę i startą mozzarellę.
- Podawaj ciepły posiłek z ryżem, kuskusem lub ziemniakami.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 229 Kcal | |
Węglowodany | 6 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 32 g | |
Tłuszcz | 8 g |