Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Dietetyczne ciasto szpinakowe z łososiem

Dietetyczne ciasto szpinakowe z łososiem

Zdrowy przepis na danie o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości białka, które doskonale pasuje na każdy dzień - dietetyczne ciasto szpinakowe z łososiem i nadzieniem jogurtowo-twarogowym. Ten przepis na zdrowe pikantne ciasto jest idealny, jeśli lubisz łososia. Spód szpinaku w połączeniu z nadzieniem tworzy przyciągające wzrok połączenie kolorów, które ponadto świetnie smakuje.

Oprócz łososia do nadzienia można dodać różne inne składniki, takie jak oliwki, czerwoną paprykę, kukurydzę, ser, a nawet startą marchewkę. Odłóż część składników, aby użyć ich do dekoracji ciasta. Możesz także wykorzystać cebulę dymkę lub pomidory.

To niezwykłe dietetyczne ciasto szpinakowe z łososiem jest idealne jako lekka kolacja, ale możesz również zaskoczyć znajomych podając je jako wykwintną przekąskę i serwując pokrojone w małe kawałeczki nabite na wykałaczki. Gwarantuję, że taka zdrowa przekąska będzie wyglądać zaskakująco dobrze i wszyscy będą ją długo wspominać. Nie zapomnij powiedzieć wszystkim, że to zdrowe, pikantne ciasto szpinakowe z łososiem jest także niskokaloryczne, niskotłuszczowe i ma niską zawartość węglowodanów - choć prawdopodobnie i tak w to nie uwierzą :)

Składniki

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki orkiszowej lub owsianej
  • 150 g pieczonego lub wędzonego łososia
  • 200 g drobno zmielonego twarogu (lub serka topionego)
  • 1/2 cebuli
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • czosnek granulowany
  • pieprz czarny mielony
  • sól (do smaku) (polecam tę)
  • oliwki, marchew, kukurydza, czerwona papryka, tarty ser (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Rozmróź szpinak, odsącz go z wody i wymieszaj z mąką orkiszową lub owsianą, odrobiną soli morskiej, łyżeczką sody oczyszczonej i żółtkami.
  2. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie delikatnie wmieszaj ją w szpinak.
  3. Rozłóż gotowe ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Im większa będzie blacha, tym cieńsze ciasto otrzymasz, więc pamiętaj o tym wybierając rozmiar blachy.
  4. W międzyczasie przygotuj krem.
  5. Zmiksuj twaróg, jogurt i cebulę na gładki krem ​​w robocie kuchennym.
  6. Dodaj pokrojonego upieczonego łososia lub plasterki wędzonego łososia.
  7. Możesz również dodać drobno pokrojone oliwki, czerwoną paprykę, startą marchewkę, ser lub kukurydzę.
  8. Na koniec dopraw i przypraw krem do smaku.
  9. Zostaw szpinakowy spód do ostygnięcia, a następnie pokrój go w plastry. Przekładaj przygotowanym nadzieniem.
  10. Na koniec posmaruj ciasto cienką warstwą kremu ze wszystkich stron i włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  11. Przed podaniem ciasto ze szpinaku można udekorować posiekaną cebulą dymką i plastrami pomidora.
Czas przygotowania40 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie100 Kcal
Węglowodany5 g
Błonnik2 g
Białko11 g
Tłuszcz4 g