Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Czekoladowe parfait z kremem tofu

Czekoladowe parfait z kremem tofu

Smaczne i zdrowe czekoladowe parfait z kremowym tofu, którymi możesz zajadać się na śniadanie lub w ramach zdrowego deseru. Smakują wyśmienicie i świetnie nadają się na przykład dla gości, którzy lubią zdrową dietę bogatą w witaminy i białko, a także cieszą się na myśl o niecodziennych kulinarnych połączeniach.

Tofu ma wiele wariantów i można je także wykorzystywać w słodkich przepisach. Ponieważ z łatwością przejmuje smak innych składników, z którymi się łączy, w słodkich daniach nawet go nie poczujesz. A w tym zdrowym przepisie, dzięki dodaniu kakao i miodu, tofu zamienia się w pyszny krem czekoladowy. Jogurt naturalny i banan także pomogą w stworzeniu jego kremowej konsystencji.

Podstawą parfait jest smaczne, surowe ciasto z płatków owsianych, marchewki, jabłka, miodu i cynamonu. Na nim znajdziesz czekoladowy krem tofu, a między tymi dwoma warstwami kryją się truskawki, które ożywią i połączą wszystkie smaki w tym zdrowym deserze.

Te zdrowe parfait z kremem tofu są bezglutenowe, bogate w białko oraz pełne witamin i minerałów, szczególnie wapnia, żelaza i magnezu. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość węglowodanów i kalorii w tym przepisie, możesz zastąpić część miodu stewią lub ksylitolem (polecam ten) .

Składniki

  • Baza owsiana:
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanki płatków owsianych (polecam te)
  • cynamon
  • truskawki
  • Krem z tofu:
  • 300g twardego tofu
  • 150g jogurtu greckiego
  • ¼ szklanki kakao
  • 4 łyżki miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
  • 1 banan

Przygotowanie

  1. W blenderze wymieszaj razem składniki na owsianą bazę.
  2. Kiedy będą już dobrze połączone, wyłóż masą spód szklanek lub misek i ułóż na niej kawałki truskawek.
  3. Wymieszaj razem wszystkie składniki na krem z tofu.
  4. Kiedy krem nie będzie już miał grudek i składniki stworzą jednolitą całość, przełóż go łyżką do szklanek.
  5. Udekoruj wiórkami kokosowymi lub owocami i umieść w lodówce na co najmniej 8 godzin.
Czas przygotowania10 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie270 Kcal
Węglowodany47 g
Błonnik6 g
Białko10 g
Tłuszcz5 g