
Czekoladowe parfait z kremem tofu
Smaczne i zdrowe czekoladowe parfait z kremowym tofu, którymi możesz zajadać się na śniadanie lub w ramach zdrowego deseru. Smakują wyśmienicie i świetnie nadają się na przykład dla gości, którzy lubią zdrową dietę bogatą w witaminy i białko, a także cieszą się na myśl o niecodziennych kulinarnych połączeniach.
Tofu ma wiele wariantów i można je także wykorzystywać w słodkich przepisach. Ponieważ z łatwością przejmuje smak innych składników, z którymi się łączy, w słodkich daniach nawet go nie poczujesz. A w tym zdrowym przepisie, dzięki dodaniu kakao i miodu, tofu zamienia się w pyszny krem czekoladowy. Jogurt naturalny i banan także pomogą w stworzeniu jego kremowej konsystencji.
Podstawą parfait jest smaczne, surowe ciasto z płatków owsianych, marchewki, jabłka, miodu i cynamonu. Na nim znajdziesz czekoladowy krem tofu, a między tymi dwoma warstwami kryją się truskawki, które ożywią i połączą wszystkie smaki w tym zdrowym deserze.
Te zdrowe parfait z kremem tofu są bezglutenowe, bogate w białko oraz pełne witamin i minerałów, szczególnie wapnia, żelaza i magnezu. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość węglowodanów i kalorii w tym przepisie, możesz zastąpić część miodu stewią lub ksylitolem (polecam ten) .
Składniki
- Baza owsiana:
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 2 łyżki miodu
- ½ szklanki płatków owsianych (polecam te)
- cynamon
- truskawki
- Krem z tofu:
- 300g twardego tofu
- 150g jogurtu greckiego
- ¼ szklanki kakao
- 4 łyżki miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
- 1 banan
Przygotowanie
- W blenderze wymieszaj razem składniki na owsianą bazę.
- Kiedy będą już dobrze połączone, wyłóż masą spód szklanek lub misek i ułóż na niej kawałki truskawek.
- Wymieszaj razem wszystkie składniki na krem z tofu.
- Kiedy krem nie będzie już miał grudek i składniki stworzą jednolitą całość, przełóż go łyżką do szklanek.
- Udekoruj wiórkami kokosowymi lub owocami i umieść w lodówce na co najmniej 8 godzin.
Czas przygotowania | 10 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 270 Kcal | |
Węglowodany | 47 g | |
Błonnik | 6 g | |
Białko | 10 g | |
Tłuszcz | 5 g |